Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Pár nappal ezelõtt két országos napilap is foglalkozott azzal a ténnyel - vagy azzal a körülménnyel -, hogy fennakadások vannak a magyar-orosz olajszállításban. Az egyik gazdasági napilap október 5-ei számában számol be arról, hogy az orosz fél elzárta úgymond a "Barátság csapját". Az írás nem kevesebbet állít, mint hogy az orosz Jukosz nevû szállítócég zsarolja a Molt. A cikk szerint az oroszok úgy zsarolnak, hogy elõre leszállítják a Mol által igényelt havi olajmennyiséget, majd utána kérik az olaj árát.

Egyébként a Mol illetékese nem volt hajlandó nyilatkozni a gazdasági napilapnak. Egy másik napilapnak azonban október 6-án már nyilatkozott, és abban úgy nyilatkozott a Mol illetékese, hogy cáfolta ezeket az állításokat, azaz nem zárták el a Barátság-kõolajvezetéket. Egy újabb mai újságcikk azonban már politikai szintre emeli a kérdést, a vitát, azt állítva, hogy Horn Gyula miniszterelnök úr március óta tud arról, hogy Magyarország mennyire kiszolgáltatott a Jukosznak.

Pál László volt ipari miniszter állítólag már július 5-én levelet írt az orosz félnek, és ön is, tisztelt miniszter úr, a cikk állítása szerint kénytelen volt tollat ragadni, és a diplomáciai levelezésben szokatlanul éles hangú levelet küldeni az orosz félnek.

Kérdéseim ezek után a következõk miniszter úrhoz. Elõször is: mi az igazság az olajszállítások ügyében - volt-e csapelzárás, nem volt?

Másodsorban: hogyan lehetséges, hogy a Mol jelenlegi vezetése nem képes azt az úgymond szokatlan helyzetet kezelni, hogy valaki elõre szállít árut?

Harmadsorban: ön szerint az a levél, amelyet ön állítólag megírt és elküldött, vajon javít-e a Mol és a Jukosz közötti kapcsolatokon?

És végül: igaz-e az az állítás, hogy a Mol jelenlegi vezetõje, Pál László, volt ipari miniszter korábban, '91 októberében pont a Jukosszal írt alá egy megállapodást, és vajon miért hárítja el magától a felelõsséget abban az ügyben, hogy nem jön az olaj, mondván, hogy õk tehetetlenek?

Tisztelettel várom kérdéseimre a válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage