Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A munkavédelemrõl szóló törvény szerint a munkáltatók kötelesek minden munkavállalóra kiterjedõen foglalkozás-egészségügyi szolgálatot biztosítani. A törvény szerint a foglalkozás-egészségügyi szolgálat bér- és egészségügyi, dologi kiadásait a baleset-biztosító ágazat létrehozásáig az Egészség- biztosítási Alap finanszírozza, mely rendelkezést a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1995. évi költségvetésérõl szóló törvény hatályon kívül helyezte.

A hatályon kívül helyezés napján született meg egy kormányrendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról, amelyben meghatározza a kormány, hogy milyen összeget kell fizetni az üzem-egészségügyi szolgáltatásokért abban az esetben, ha a munkáltató nem tart fenn üzem-egészségügyi szolgálatot.

(14.30)

Ezzel a baleset-biztosítói ágazat létrehozására irányuló törvénytervezet helyett az üzem-egészségügyi szolgálat költségeit a kormány a munkáltatókra hárítja; ráadásul a mellékletben közzétett díjtételek az eddig szokásos költségeket a többszörösére emelik.

Kérdezem tisztelt államtitkár urat, miért nem terjesztette a tisztelt Ház elé a baleset-biztosítási ágazatra vonatkozó törvénytervezetet a munkavédelmi törvényben foglalt elõírásoknak megfelelõen, és ehelyett miért a munkaadóknak kell a szolgáltatást megfizetni.

A megszûnt üzemorvosi munkahelyek következtében esetleg állástalan orvosok problémáját sem oldja meg ez a rendelet, mivel eszerint csak az üzemorvostan szakorvosi szakképesítéssel rendelkezõ orvosok folytathatnak a foglalkozás- egészségügyi szolgáltatás keretén belül orvosi tevékenységet. Ilyen képesítéssel tudomásom szerint nagyon kevés orvos rendelkezik, még a korábban üzemorvosként tevékenykedõk között sem volt kötelezõ e szakvizsgát letenni. Az ÁNTSZ viszont a mûködõ üzemorvosok, illetve üzemorvosi rendelõk engedélyét is visszavonta.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a rendeletben említett foglalkozás- egészségügyi, ápolási képesítéssel rendelkezõ személy nincs is, mivel ilyen irányú képzés csak tavaly indult be. (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet az idõ leteltére.)

Kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy a rendelet meghozatalakor gondoltak-e arra, van-e egyáltalán az országban annyi szakképesítéssel rendelkezõ orvos... (Az elnök ismét jelzi az idõ leteltét.) - befejezem, elnézést kérek -.., akik minden munkavállalóra kiterjedõen el tudják látni az üzem-egészségügyi szolgáltatást, vagy csupán a költségvetési megfontolások...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage