Kádár Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! "Száll a madár ágról ágra, száll az ének szájról szájra", miszerint javaslat érkezett a magyar kormányhoz az orosz föderációból a KGST feltámasztására.

Nyilvánvalóan közérdekû ügy, hogy milyen formában érkezett ez a javaslat, és az ország számára kívánatos-e, lehetséges-e, szükséges-e a tárgyalás egy ilyen regionális intézményes integrálódásról azok után, hogy a magyar kormányok az elmúlt fél évtizedben többszörösen kinyilvánították szándékukat arról, hogy házasságot kötni az Európai Unióval kívánnak, sõt a társulási megállapodás keretében Magyarország voltaképpen gyûrûs menyasszonya az Európai Uniónak.

Ilyen körülmények között természetesen felmerül a kétely, hogy milyen lehetõségei vannak egy intézményesített regionális együttmûködésnek a piacgazdasági átalakulás és a világgazdasági nyitás eltérõ szakaszában lévõ országokkal. Külügyminiszter urunk a minap egy tévényilatkozatában már szólt arról, hogy vélekedése szerint nem lenne nagy tolongás a varsói szervezet felállítása esetén kialakuló klubban.

Azt szeretném megkérdezni, mi a kormány álláspontja errõl a javaslatról és milyen választ kíván adni. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage