Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Engedje meg, hogy elõször a történet hátterérõl adjak néhány szóban tájékoztatást.

1995. augusztus 25-én Moszkvában képviselõnknek és valamennyi volt KGST- tagállam képviselõjének átnyújtottak egy javaslattervezetet. A javaslattervezet meglehetõsen kidolgozatlan, még az sem derült ki róla, hogy az orosz kormány álláspontját képviseli-e vagy esetleg közös FÁK-álláspontot jelez.

Valóban, itt a megítélésünk szerint is egy kísérletrõl van szó, amely az egykori KGST-nek valamilyen új formában történõ helyreállítására irányul. A magyar kormány tanulmányozta ezt a javaslatot, a két illetékes minisztérium: a Külügyminisztérium és az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium kidolgozta az ezzel kapcsolatos álláspontot, és néhány napon belül erre hivatalos választ fog adni Moszkvának is.

De ha a tisztelt képviselõ úr megkérdezte az álláspontunkat, akkor úgy gondolom, a magyar parlamentnek hamarabb kell megismerkednie az álláspont fontos és lényegi elemeivel. Elsõsorban szeretném kijelenteni, hogy a magyar kormány a maga integrációs törekvéseit, intézményes kapcsolódásait nem egy új, az egykori KGST-országokhoz kötõdõ intézmény feltámasztásában, hanem a már létezõ európai rendszerekben keresi, tehát az Európai Unióban, illetõleg a Közép-európai Szabadkereskedelmi Társulásban.

(14.40)

Természetesen érdekeltek vagyunk abban, hogy mind Oroszországgal, mind a FÁK többi tagállamával folyamatosan fejlõdõ gazdasági kapcsolatokat alakítsunk ki, de a mi megítélésünk szerint ennek a kétoldalú jogi keretei már kialakultak, rendezettek és alkalmasabbak arra, hogy a kapcsolatokat fejlesszük mint egy új intézmény keretein belül. Ilyen értelemben tehát a magyar kormány nagymértékben egyetért azokkal a felvetésekkel, amelyeket a képviselõ úr is az imént megfogalmazott.

Természetesen ennek a kérdéskörnek van egy politikai üzenete is. Magyarország mint a nyugati világ szerves része, az ehhez való kapcsolódását tekinti elsõdleges prioritásnak, és minden mást ennek függvényében mérlegel. Ebbõl azt hiszem, hogy a tisztelt Ház és képviselõ úr megítélheti annak a válasznak a tartalmát, amelyet néhány napon belül át fogunk adni Moszkvában. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage