Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Bizonyára ön is tudja, hogy az én megyém, Szabolcs- Szatmár-Bereg megye igen sok mutatójában és persze negatív értelemben a "leg"- ek megyéje. Ha ma lenne egy olyan statisztika, amely a lemondott rendõrtisztek számát mérné, akkor sajnos ebben is vezetnénk az országos listát.

Ma már nemcsak megyei, hanem országos szinten is igen nagy visszhangot váltott ki a négy nyíregyházi rendõrtiszt lemondása, akik között tudjuk, ott van az "Év rendõre" is.

(14.50)

Találgatások folynak persze, hogy mi lehet a lemondások valódi oka: egyéni, egzisztenciális okok, a közismerten alacsony rendõri fizetés, a technikai és egyéb feltételek hiánya, a bûnözés növekedése a megyében, a nemzetközi maffiák megjelenése, politikai okok vagy valami más. Ön azt mondta, hogy nem kíván találgatni. Én nem is ezt várom öntõl, hanem konkrét válaszokat és naprakész információkat, de én sem szeretnék találgatni.

Két dolog azonban egészen biztos. Az egyik az, hogy itt már nem csupán arról van szó, hogy négy ember munkahelyet változtatott. A másik pedig, hogy amilyen arányban nõ a megyében a bûnözés - és itt ma már nemcsak a tyúktolvajok számára gondolok, hanem az életellenes bûncselekmények számára is -, ezzel egyenes arányban nõ, illetve csökken az ott élõ állampolgárok biztonságérzete, és ma már látjuk: a rendõrök létszáma is.

A szabolcsi emberek eddig leginkább létbiztonságuk miatt aggódtak igen nagy tömegben, most úgy tûnik, már azért is aggódniuk kell, hogy vajon lesz-e majd, aki a puszta életüket megvédje.

Kérdezem ezért miniszter urat, hogy ismeri-e a négy rendõrtiszt lemondásának valódi, igazi okát. Mit tesz, illetve milyen segítséget kíván nyújtani az ügy minél gyorsabb rendezéséhez, elsõsorban azért, hogy a városi és a megyei rendõrség szakmai munkájának színvonala e válsághelyzetet ne szenvedje meg.

Legutolsósorban pedig, hogy miközben a bûnözés az egész országban egyre szervezettebbé válik, itt már bekerültünk a nemzetközi vérkeringésbe, mit tesz azért, hogy ezt a folyamatot még idejében megállítsa?

Várom szíves válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage