Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Miért késik a helyi önkormányzatok fizetõképességének helyreállításáról szóló törvény? Hétvégén egy önkormányzati konferencián, a napilapok tudósítása szerint ön elõadása során megjegyezte, hogy csõdhelyzet, mármint önkormányzati csõdhelyzet minden esetben a felelõtlen gazdálkodás miatt alakulhatott ki. Úgy gondolom, ez nagyon leegyszerûsíti a problémát, és ezen túlmenõen még törvényi szabályozást is igényel.

Az 1995. évi költségvetés foglalkozik azokkal az önkormányzatokkal, amelyek forráshiány miatt kerülhetnek hátrányos helyzetbe. A 6. számú melléklet rendelkezik az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévõ - forráshiányos - helyi önkormányzatok támogatásáról.

De ennek a kérdésnek a szabályozását az Állami Számvevõszék is fontosnak tartja, hisz a nemrég kézhez kapott, a helyi önkormányzatok 1994. évi kiegészítõ támogatásának és központosított elõirányzatok felhasználásának ellenõrzésérõl szóló jelentésének a javaslati részében azt indítványozza az Állami Számvevõszék, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetû önkormányzatok támogatását az önkormányzati "csõdtörvénnyel összhangban kellene felülvizsgálni. Enélkül, illetve az államháztartás reformja nélkül az eddigi rendszer kezelhetetlenné válik módszerében és finanszírozásában egyaránt" - írja az Állami Számvevõszék a javaslatai között.

Ezt a kérdést azonos tartalommal már feltettem önnek 1995. június 13-án, és az ön válasza a jegyzõkönyv tanúsága szerint így hangzik, igyekszem szó szerint idézni: a kormány az alapelveket elfogadta, a hátralévõ idõben a törvényjavaslat megtárgyalására már nem lesz lehetõség - nyilván a nyári szünet miatt -, ugyanakkor azonban biztos, hogy a törvény szeptemberben a Ház elé kerül.

Tisztelt Belügyminiszter Úr! Szeptember elmúlt, a törvény nem került a Ház elé, ön nem tudta a szavát teljesíteni, és így az a látszat keletkezik, hogy ön erre a törvényre, ami az önkormányzatok széles körét érinti (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõkeret túllépését.), nem helyez kellõ hangsúlyt, elveszi az erejét, hogy esetleg egyes önkormányzatok tevékenységével foglalkozzék. Tisztelettel kérdezem: miért késik ez a törvény? (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage