Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Óvatosságra imteném ami a látszatokat illeti, mert azok persze idõnként csalni szoktak. A forráshiányos önkormányzatok ügyében is óvatosságra inteném, hiszen az önhibájukon kívül hátrányos helyzetû önkormányzatok támogatása éppen azt a célt szolgálja, hogy abban az esetben, ha bevételeik révén nem tudnak a kötelezõ feladataik ellátása igényének megfelelni, akkor ilyen támogatás segítségével kerüljék el a csõdhelyzetet.

Ezzel együtt valóban vannak olyan önkormányzatok, amelyek csõdbe kerültek. Ezek problémáit szándékozik megoldani a csõdtörvény. A szabályozás elkészítése meglehetõsen nehéz szakmai feladatot okozott, mert a magyar jogrendben ennek elõzményei nincsenek, sõt a tudomány kutatásai sem terjedtek ki erre a területre, az európai jogrendben sincsenek hasonló szabályozások, mert az önkormányzatok nem juthatnak csõdbe. A csõdtörvény pedig még módosításokkal sem alkalmazható erre a területre, hiszen az önkormányzatoknak a kötelezõ feladataikat akkor is el kell látniuk, amikor fizetésképtelenné váltak. Ennek a megfelelõ megoldásait meg kell találni.

A közigazgatási egyeztetése a javaslatnak ezzel együtt megtörtént, a mai közigazgatási államtitkári értekezlet tárgyalja meg a javaslatot. Abban az esetben, hogyha ott további egyeztetések szükségessége nem merül fel, akkor a kormány vagy az e heti, vagy a jövõ heti ülésén elfogadhatja, és némi késéssel ugyan, de a parlament elé tudjuk nyújtani. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage