Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Mindenekelõtt szeretném leszögezni, hogy az Alkotmánybíróság eddigi döntései teljesen világosan nem érintették a rászorultsági alapon való családi támogatás rendszerét, tehát ennek az alapelve fenntartható, alkalmazható az Alkotmánybíróság véleménye szerint is.

Azt is szeretném mondani, hogy az a konkrét javaslat, amit a stabilizációs törvény keretében a Ház megszavazott, nem általában a családok támogatását szüntette meg, hanem becslések szerint - és ezt azóta több tanulmány megerõsítette - mindössze a családok 15-20 százalékától, a magasabb jövedelmi helyzetû családoktól vonná meg a továbbiakban ezt a támogatási lehetõséget.

(15.20)

Ami a konkrét kérdés körében felmerült, szeretnék néhány megállapításával röviden vitatkozni. Azt hiszem, az az állítás nem állja meg a helyét, hogy a gyerekes családok mindig hátrányos helyzetben vannak a gyermektelenekkel szemben, hiszen mondjuk, ha valaki a budai zöldövezetben egy kétgyermekes családban él, az nyilván jobb helyzetben van, mint mondjuk, ha Szabolcs- Szatmár megyében ketten élnek munkanélküli helyzetben.

Az is teljesen világos, hogy a 17 milliárd körüli többletbevételhez képest eltörpül az az 500 millió körüli adminisztrációs többletköltség, amit becsülni lehet.

Az igaz persze, hogy a családi pótlék sok családnál a gyerekek felnevelésének egyedüli eszköze, de ez nem vonatkozik arra a körre, ahol megszûnne a továbbiakban a családi pótlék folyósítása az eredeti törvény szerint, hiszen ezek ennél jóval magasabb jövedelemmel rendelkeznek.

Végsõ soron azt kérdezi, több lesz-e az állam pénze, ha megvonják az anyáktól a családi pótlékot. Persze az apáktól vonják meg jellemzõen - ezt csak szeretném megjegyezni, mert általában õk igénylik. De igazából nem úgy néz ki a helyzet, hogy van valahol egy randa állam - bajusszal együtt -, aki begyûjti a pénzt... (Szórványos derültség.).., és galád dolgokat szeretne elkövetni, hanem arról van szó igazából, hogy nem gondoljuk felelõsen, miszerint az államadósságot növelni lehet minden határon túl, és nem gondoljuk, hogy - pontosan a jelenlegi családok, a mostani gyerekek terhére - tíz-húsz-harminc évre újabb hatalmas kötelezettségeket lehet vállalni az állam nevében. Épp ezért kell a költségvetési egyensúlyt javítani, és ezért kell a családi pótlék tekintetében is megtakarításokat elérni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage