Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Az idei terméssel kapcsolatban azért el kellene mondani szó szerint azt, amit ön az írásos anyagában közölt, hogy az õszi vetést száraz tél és száraz tavasz követte, a csapadék május végén, júniusban - úgy tûnik - késõn érkezett.

Azt gondolom, hogy a jó minõségû búza eladható a piacon - ebben az esztendõben szerencsénkre különösen jól eladható a piacon -, és ezért fejleszteni kell a gabonatermelést, növelni kell a búzatermést. Ezt én elsõsorban azzal szeretném elérni, hogy a lehetséges eszközökkel jó értékesítési árat, jó értékesítési lehetõséget teremtsünk a termelõknek. Az a legfontosabb, hogy a piaci árban, a termelõi árban kapják meg az ellenértéket. Ez most kialakult, ha késve is; de elmondanám, hogy jövõre nagyon kedvezõ feltételekkel lehet a tõzsdén értékesíteni.

Garantált árat hirdettünk meg, annak érdekében, hogy ha a piacon nem tudják jól eladni, bizonyos összegig az állam helytáll.

Ebben az évben is tervezzük, hogy a termeléshez felvett hitelek kamatainak jelentõs részét átvállaljuk, és a gabonafélékhez nyújtott hitelek visszafizetéséhez állami garanciát adunk. Tervezzük a következõ évben a kedvezõtlen termõhelyû térségek külön támogatását, a mezõgazdasági gépbeszerzések külön támogatását, az új építési beruházások, rekonstrukciók külön támogatását - ebbe belefér a frakcióvezetõ úr által említett gabonatárolók ügye is. Tehát alapvetõen azt szeretnénk elérni, hogy a piacon és a beruházásoknál kapjanak támogatást a termelõk.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage