Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. A választ azért nem tudom elfogadni, mert nem felel meg a valóságnak. Ha a tisztelt Ház elfogadja, akkor úgy tûnik, hogy szemet akar hunyni egy törvénytelenség fölött. Írásbeli kérdésre kértem választ, nem interpellációra - ezt csak a tárgyi szakszerûség okán mondom. Tessék megnézni, tisztelt miniszter úr - és ne tessék hinni annyira az OKKH jelenlegi elnökének a a szavában -, az elmúlt idõszaknak az árveréseit: hány olyan, termelõszövetkezet használatában levõ állami tulajdonú földet árvereztek el, amely a '94. évi törvény alapján immár önkormányzati tulajdonban van. A legutóbbi árverési hirdetményekben is 18 esetben ilyen földet hirdettek meg. A múltkori földek is, amiket már eladtak, ugyanilyen földek.

Egyébként, hogy mennyire nem felel meg ez a valóságnak, hadd idézzem miniszter urat megint, aki az írásbeli válaszában azt mondta, hogy egy kormányrendelet alapján - ez a 163/1993-as kormányrendelet - állami földként árverésre kijelölve lettek ezek a földek. Így nem teljesülhetett még a kárpótlási törvénynek az a kitétele, miszerint ezek közül a földek közül azokat kell önkormányzati tulajdonba adni, amelyek árverésen nem keltek el. Az állami földek árverésének befejeztéig ezért ezeknek a termõföldeknek az önkormányzati tulajdonba adása sem történhet meg, és ebbõl következõen ezeknek az árverezése sem minõsíthetõ önkormányzatok tulajdonát képezõ földeknek.

Ez a nagy tévedés, tisztelt miniszter úr, mert a törvényi határidõ eltelt: szerintem '95-öt írunk, nem '94. május 31-ét. Tehát minden ilyen föld, amelyet elárvereznek, önkormányzati tulajdonban van, és ezáltal az önkormányzatokat tetszenek megfosztani az õket a törvény alapján megilletõ tulajdontól.

Ezért, miután hiányos a válasz, õszintén megmondom - és nem biztos, hogy ez a miniszter úrnak tudható be -, arra kérem az Országgyûlést, ne fogadja el, adjon lehetõséget... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.).., hogy a bizottság elõtt tisztázzuk: adtak-e el földeket, vagy nem adtak el. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage