Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Az interpellációra válaszomat a földmûvelésügyi miniszter úrral egyeztetett alapon adom meg.

'93-94-ben nálunk 3,6-3,7 millió hektoliter bort termeltek évente. Ez elmarad a korábbi 4-4,5 millió hektótól, és '95-ben - a kedvezõtlen idõjárási tényezõk és agrotechnikai hiányosságok miatt - várhatóan csak 3 millió - vagy a legújabb jelzések szerint talán annál is kevesebb - lesz a bortermelés.

A szõlõ- és bortermelés alakulásának kedvezõtlen tendenciáit látva, a hazai feldolgozók védelme érdekében '95. január 1-jétõl a szõlõ, szõlõmust, valamint a szõlõsûrítmény kivitelére járó korábbi exporttámogatásokat megszüntettük. A bor és pezsgõ exporttámogatását pedig úgy módosítottuk, hogy a palackozott áru kivitelét lényegesen jobban preferáltuk - lényegében tehát úgy, ahogy ezt a képviselõ úr is kívánatosnak tartja.

Úgy gondolom, hogy döntõen az elõbb említett közgazdasági eszközök lehetnek alkalmasak arra, hogy a jövõben megfelelõ befolyással legyünk a piaci folyamatokra. Az az esetleges - illetve a képviselõ úr által felvetett - szándék, hogy a borszõlõ, szõlõmust, szõlõsûrítmény kerüljön vissza az exportban engedélyköteles termékkörbe, ellentétes a nemzetközi szerzõdésekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeink teljesítésével, és ezért nem megvalósítható. Nem is lehet célunk - egy piacgazdaságban nem lehet cél - az adminisztratív központi szabályozás visszaállítása, annak ellenére sem, hogy vannak területek, ahol erre törekvések vannak. A ma még exportban engedélyköteles termékek körét is szûkíteni kell, és fokozatosan föl kell számolni.

Azt is szeretném ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy nyilvánvaló: itt nemcsak Magyarország ilyen kötelezettségvállalásáról van szó - tehát arról, hogy nem alkalmazunk adminisztratív exportkorlátozásokat -, hanem a kereskedelmi partnerekkel együtt tettünk ilyen kötelezettségvállalást; és az nekünk nyilván nagyon is jól jön, hogy ezt õk is elvállalták. Hogyha nekünk hirtelen importigényünk támad például burgonyából - ahogy ez nemrégiben megtörtént -, akkor mi azért tudunk burgonyát importálni, mert õk sem korlátozhatják az exportjukat.

Tehát nemcsak a piacgazdaság szempontjából, hanem ilyen szempontból - a külkereskedelmi érdekek szempontjából - is az a jó, hogyha belemegyünk olyan nemzetközi kötelezettségvállalásokba, amelyek szerint nincsenek adminisztratív importkorlátozások. Ez az adott témában is - most visszatérve erre - fontos, ugyanis most éppen arra lesz majd szükségünk - természetesen a lehetséges kedvezményes vámok igénybevételével -, hogy boripari termékek behozatalra kerülhessenek a földolgozó kapacitások jobb kihasználása érdekében.

(15.50)

A magam részérõl aggasztónak tartom, hogy vannak kereskedõk, akik kijátsszák az érvényben lévõ jogszabályokat, és a mustot gyümölcsléként exportálják, így veszik fel a jelentõs exporttámogatást. Tájékoztatom a képviselõ urat és az Országgyûlést, hogy ennek kapcsán a Vám- és Pénzügyõrség és az APEH felé a megfelelõ intézkedéseket megtettük.

Az utóbbi évek privatizációja - sajnos, ezt is el kell mondani a témával kapcsolatban - nem segítette a szõlõ- és borágazat eredményes fejlõdését. Az ültetvények területe fokozatosan csökken. Ennek megakadályozására most fejlesztési törekvéseket támogatunk. A kormány hosszabb távon szándékozik az ültetvénytelepítéseket visszatérítendõ támogatással segíteni: ez évben 50 százalékos ilyen ültetvénytelepítési támogatást tudtunk alkalmazni, és ezt a jövõ évben is fenn szeretnénk tartani.

Úgy gondolom, az ügy arra is rávilágít, hogy a termelõknek is nagyobb gondossággal kell eljárni, fel kell készülni olyan idõjárási viszonyokra, amikor a szõlõkártevõk jobban tenyésznek, jobban kifejtik káros hatásukat, és akkor a termeléscsökkenés is kisebb lehet majd. Emellett azt is gondolom, hogy a '95. év kedvezõtlen tapasztalatai és az ennek kapcsán nyilvánvalóan emelkedõ borárak is - a fenti rásegítõ intézkedések mellett - a termelési kedv fellendülését eredményezhetik ezen a területen.

Tisztelt Képviselõ Úr! Kérem, hogy fogadja el a válaszomat és kérem a tisztelt Országgyûlést is, hogy ugyancsak fogadja el ezt a választ. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage