Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Államtitkár úr! Tisztelt Ház! A médiákban és a társadalom széles rétegeiben nagy vihart váltott ki a hír, mely szerint az ÁPV Rt. a magyar hangarchívumért, valamint a hanglemez-kiadási jogért, vagyis a mindezeket magában foglaló Hungaroton Holding Rt.-ért kiírt pályázat nyertesének 250 millió forintos ajánlattal a Magyar Mûvészek Konzorciumát nyilvánította, szemben a Polygram International Holding 525 millió forint vételárat kínáló ajánlatával.

Az nem kétséges, hogy a magyar kultúra érdekeit figyelembe véve, a kultúra értékeit meg kell õrizni, és hosszú távon biztosítani kell a világhírû magyar zene érvényesülését mind mûvészeti, mind pedig üzleti-gazdasági tekintetben. Nemzeti érdekünk, hogy a hanglemezkiadás magyar gazdasági társaság jogosultsága maradjon, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy kiknek a kezébe kerül, milyen feltételekkel és mekkora összegért.

Az ÁPV Rt. a Polygram ajánlatát formai hibákra hivatkozva - mint a pályázati felhívással ellentétes pályázatot - érvénytelennek nyilvánította. Kérdés, hogy megalapozottan-e vagy sem. A Polygram a neki felrótt hibákat nem ismeri el, ezért egyrészt az ÁPV Rt. igazgatósága összehívását és újbóli döntését kérte, másrészt bírósági pert helyzett kilátásba.

Az üggyel kapcsolatban két megdöbbentõ körülményre kell a figyelmet felhívni. Egyrészt körülbelül öt évvel ezelõtt az akkori igazgató megállapodott az EMI-vel, hogy 15 millió dollárért átveszik a Hungarotont, ezt akkor a Mûvelõdési Minisztérium nem engedte, az igazgatót, Bors Jenõt nyugdíjba küldték. Ez az összeg több mint hétszerese lett volna a jelenlegi értékesítési árnak.

Másrészt Lascsik Attila, az ÁPV Rt. vezérigazgatója a hírek szerint egyetlen szakembert sem hívott meg a hanglemeziparból sem a privatizációs tender kidolgozásába, az értékelõ bizottságba, sem pedig az igazgatóság ülésére.

(16.20)

Ha csak azt nem tekintjük szakmai részvételnek, hogy Kovácsné Dalmady Yvonne, a Hungaroton Holding Rt. három hónapja kinevezett vezérigazgatója végig jelen volt az igazgatósági üléseken.

Szakmai hozzáértését nem tudjuk megítélni, de súlyos szépséghibának tartjuk, hogy határozott idejû, több évre szóló menedzserszerzõdést kötöttek vele, holott tudták, hogy a cég privatizálása folyamatban van. Ha a konzorcium elbocsátja, több évre jár részére a végkielégítés.

Kérdezem államtitkár úrtól:

1. Ki írta alá Kovácsné Dalmady Yvonne szerzõdését, és ki fogja esetleg felmondás esetén részére a több milliós végkielégítést kifizetni?

2. A Várszegi Gábor által reprezentált Magyar Mûvészek Konzorciuma befizetett-e már valamennyit a 250 milliós vételárból? Ugyanis Várszegi még az Ofotért privatizációjából is tartozik az ÁPV Rt.-nek mint jogutódnak 200 millióval, plusz annak kamataival. Van-e garancia arra, hogy befizetik a 250 milliót?

3. Elfogadhatónak tartja-e a Hungaroton privatizációjának felelõtlen elõkészítését és a döntéshozatalt, valamint azt, hogy a valódi érték töredékéért történt az eladás?

4. Miután a Polygramot kizárták a versenybõl, újabb pályázat kiírásával miért nem adtak lehetõséget a többi magyar zenésznek, hogy õk is pályázzanak?

Nagy érdeklõdéssel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage