K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Ez az a törvény, amilyen még nem volt a parlament elõtt olyan értelemben, hogy lezárva egy bizonyos korszakot, amikor megszabadultunk azoktól a testidegen jelképektõl, amelyek ránk voltak kényszerítve és erõszakolva. Azt hiszem, hogy ez a törvényjavaslat megérdemelt volna egy hatpárti konszenzust. Sokkal ünnepélyes keretekben tudtuk volna végigtárgyalni, és sokkal alaposabban ezt a törvényjavaslatot. Annál is inkább, mert ha ezt nem mi tárgyaljuk, hanem egy évszázaddal korábban, azt hiszem, hogy díszmagyarba öltözött volna a parlament minden egyes tagja ennek a törvénytervezetnek a megtárgyalása alkalmával.

Ehhez a törvényjavaslatra a Kisgazdapárt több módosító javaslatot és indítványt terjesztett elõ, éppen azért, mert a szándékunk az volt, hogy jobbítsuk, javítsuk a törvényt. Ezeknek az elõterjesztett javaslatainknak nem adtak helyt, nem kapták meg a bizottságokban a szavazati többséget. Én nem tudom megérteni, hogy a parlament miért nem abból indult ki, hogy mégis, az ellenzék soraiban is vannak esetleg olyan emberek, akiknek a szavára érdemes hallgatni. Úgy néz ki, mint általában az egész idõszakunk alatt, hogy itt ülnek a... - nem mondom ki, hogy milyenek -, és amit az ellenzék padjaiból mondanak, eleve nem jó, csak a túlsó oldal tud, és ott vannak a zsenik - hogy így fejezzem ki magam -, és csak az a jó. Kérem szépen, nem kívánom kiélezni ezt a kérdést, de kétségtelen tény, hogy nagyobb konszenzussal jobb törvényt lehetett volna alkotni.

Abból indulunk ki, hogy a semminél ez is több, a semminél ez is jobb, de nem tudunk egyetérteni azzal, hogy még mindig megvannak a középületeinken a vörös csillagos címerek, hogy ennek az eltávolítására ne lenne lehetõség, és ne lenne ennek anyagi kerete. Én nem tudom, mi a szándék ezzel. Azt hiszem, hogy azoknak az eltávolítása is helyt foghatott volna.

Összességében a lelkiismeretet hívtuk fel mi. Nem kívántuk meghatározni, hogy a Kisgazdapárt hogy szavazzon, lelkiismereti kérdéssé tettük, ki hogy érzi, és hogy viszonyul ehhez a törvénytervezethez, akként szavazzon. A Kisgazdapárt így nem egységesen, lelkiismeretére hallgatva szavazta meg ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage