Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórum frakciója megszavazta a törvényjavaslatot, azzal azonban, hogy nagyon sajnálja, hogy több mint másfél tucat indokolt módosításából néhány nagyon lényeges is mellõzésre került. Ezek közül, ismétlés elkerülése végett is, csak hármat szeretnék felidézni.

Az egyik törvényszerkesztési probléma. Nagyon sok vonatkozásban szerettünk volna egy más felépítettségû törvényt, s hogy a jelenlegi mennyire kifogásolható, azt talán jellemzi az, hogy a törvény egyik legjelentõsebb jogkiterjesztõ határozata, amelyik az egyén számára a korábbinál szélesebb körû használatot biztosít, az egyéb rendelkezések fejezetébe került.

A másik, amit felemlíteni kívánok, az, hogy ahol lehet, mi az 1848-49-es honvéd seregbeli, nagyon puritán szegélyhasználatot javasoltuk tovább éltetni, ehelyett - elfogadhatatlan indoklással - a többség eklektikus megoldást választott.

Harmadik, részben már K. Csontos Miklós által említett mozzanat: hat és fél éve a Magyar Köztársaságban élünk. Ennek ellenére az úgynevezett népköztársasági címerek - az "úgynevezett" az heraldikai vonatkozást jelöl részemrõl - még sok helyütt megvannak. Javaslatunkkal ellentétben a törvény nem szab határidõt ezeknek az eltávolítására, hanem megint egy flexibilis: rövid vagy legrövidebb határidõn belüli eltávolítást javasol. Igazán megértek a feltételei, hogy egy ésszerû határidõn belül kellett volna ezeket eltávolítani.

Megismétlem tehát: támogattuk a javaslatot, de fájdalmasnak tartjuk, hogy nem jobb, nem egyértelmûbb törvény született. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage