Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! A Kereszténydemokrata Néppárt egységesen "nem"-mel szavazott erre a törvényjavaslatra. A részletes, illetve az általános vitában alaposan és többször elmondtuk azt, hogy miért nem tudjuk ezt a javaslatot elfogadni. Jelenleg csak hármat ismételnék meg ezekbõl az érvekbõl.

Az egyik érvünk az, hogy politikai indokokból a tervezett teljes közoktatásitörvény-módosítás nagy csomagjából kiragadtak két elemet - innen is ered az úgynevezett kiscsomag elnevezés -, és ezt a kettõt a többivel nem összefüggõ formában megpróbálták elõrehozott formában megszavaztatni. Ez a helyzet számunkra elfogadhatatlan.

A másik nagyon fontos érvünk az, hogy ennek a törvényjavaslatnak az elfogadásával olyan helyzet állt elõ, hogy Magyarország lesz talán az egyetlen olyan ország, ahol a közoktatási rendszerben nincs tényleges szakmai ellenõrzés. Sehol a világon nincsen olyan közoktatási rendszer, amelyben nincs szakmai ellenõrzés. Ennek a törvényjavaslatnak az elfogadásával ez a helyzet állt elõ. Tehát még egyszer hangsúlyozom: tényleges szakmai ellenõrzés nem lesz.

A harmadik érvünk a nemzeti alaptanterv kérdéskörére vonatkozott. Az eddig elmondott érveken túlmenõen egy dolgot szeretnék kiemelni: a nemzeti alaptanterv ilyen formájú elfogadásával a nevelés lehetõsége fog csorbát szenvedni. Nem lesz arra lehetõség, hogy a pedagógusok a nevelést mint célkitûzést igazából megjelenítsék a közoktatásban, akkor, amikor a nevelésnek - pontosan a jelenlegi helyzetben - óriási szerepe kell hogy legyen.

Mindezek figyelembevételével a Kereszténydemokrata Néppárt nem szavazta meg ezt a törvényjavaslatot. És szeretném azt is elmondani, hogy ezért a törvényjavaslatért a kormánykoalíció pártjainak kell a felelõsséget vállalni, és azért a színvonalcsökkenésért, ami a törvény következményeképpen bekövetkezik a magyar közoktatásban, szintén.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage