Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen tisztelt Országgyûlés! Júniusban már - meglehetõsen nagy vita kapcsán - szóltunk errõl az átmeneti szabályozásról, amely tulajdonképpen egy nagyon alapos és nagyon kimunkált közoktatási törvénynek néhány pontját akarta megváltoztatni - nem egészen tudom, hogy milyen szándékkal és milyen indítékokból.

Nevezetesen arról volt szó, hogy a Ratio Educationis által létrehozott, úgynevezett tankerületi fõigazgatóságokat - most tankerületi oktatási központoknak nevezték - kívánták szétverni; vagyis azt a jogintézményt, amely tulajdonképpen a szakszerûséget jelentette a XVIII. századtól kezdve. Meg kell mondani, hogy olyan tankerületi fõigazgatók mûködtek Magyarországon, a magyar tudomány nagy büszkeségei és jelentõs szereplõi, amely körülmény miatt a Mádl Ferenc által elõterjesztett közoktatási törvény visszahozta ezt a jogintézményt, ezzel megteremtve azt, hogy a megfelelõ, szakszerû és tekintélyes pedagógiai irányítást és vezetést ismételten megvalósítsa a közben - a pártállami idõkben - kialakult gyakorlattól eltérõen.

Ezt a körülbelül két évig fungáló és így teljes egészében ki nem alakuló rendszert szünteti most meg ez az átmeneti szabályozás, és a szakszerûség helyett ismét a szakszerûtlenséget valósítja meg, és a tudós pedagógusok helyett a közigazgatás jóakaratú, becsületes, kitûnõ embereinek hozzá nem értését teszi teljesebbé.

A helyzet az, hogy ebben a vonatkozásban nagyon szomorúak voltunk, és a Független Kisgazdapárt éppen ezért egységesen "nem"-mel szavazott erre az átmeneti szabályozásra. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage