Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Miért mondott nemet a Fidesz frakciója az elõttünk lévõ törvényre?

Ennek a törvénynek három alapvetõ eleme van. Az egyik a tankerületi oktatási központok megszüntetésérõl szól - az elõttem szólók ezt már bõvebben kifejtették. A másik a nemzeti alaptantervrõl beszél, a harmadik pedig az iskolaszerkezet stabilizációját szándékozik elérni. A Fidesz ez utóbbi két elem miatt volt kénytelen nemet mondani erre a törvényre.

A nemzeti alaptanterv elõttünk fekvõ koncepcióját azért nem tartjuk megnyugtatónak, mert kipróbálás nélkül, valódi garanciák nélkül egy olyan kétes vállalkozásba kényszeríti a magyar közoktatást, amelynek valódi eredményeit csak 2003-2004 táján lesz kénytelen az akkori szülõi közösség, az akkori közvélemény realizálni. Nem tartjuk megnyugtatónak azt a szabályozást, amelyik az elsõ tíz évfolyamra egy tantervi szabályozás, az utolsó két - a középiskolákban mûködõ - évfolyamra pedig egy vizsgaszabályozás egyelõre el nem fogadott alapelveit, egyelõre nem ismert követelményrendszerét kívánja majd érvényesíteni. Azt a javaslatot azonban, amely ezt a két elemet egyaránt a kormányhoz rendelte volna, a szaktárca nem támogatta, és így önök - a többség - elutasították ezt, egy olyan bizonytalan elemet iktatva így a tartalmi szabályozásba, amelyet a Fidesz semmiképpen sem tud vállalni, ennek a kockázatnak a vállalását nem látjuk lehetségesnek.

A másik elem, ami miatt mi elutasítottuk ezt a törvényt, a közoktatásnak szerintünk szükséges stabilizációja. Ugyanis az önök által imént elfogadott javaslat ezt a stabilizációt nem éri el, hiszen ez a törvény csak a jövõben indított iskolák esetén írja elõ az egyeztetési kötelezettséget az önkormányzati szereplõk számára. És önöknek tudniuk kell: ma a középiskolák számát tekintve már a többség - közel 60 százalékuk - a nyolcosztályos általános iskolai és a négyosztályos gimnáziumi modelltõl eltérõ szerkezetû osztályokat indít. Ez a folyamat még nem teljesült ki valójában, hiszen a gyerekek számát tekintve ez nem éri el a 10 százalékot.

(18.10)

De tudni kell azt, hogy a ma mûködõ iskolák többsége kibújhat ez alól a törvényi kényszer alól. Magyarul ezzel a jogi szabályozással nem láttuk biztosítottnak a megfogalmazott célt, hiszen azt, amit fennen hirdet a kormányzat - hogy stabilizálni kell a magyar iskolaszerkezetet - ez a szabályozás sajnos, nem szolgálja. Ezért nem volt módunkban elfogadni azt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage