Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Hadd mondjam el, hogy ez a törvényjavaslat elhamarkodott. Nem azért elhamarkodott, hiszen májusban terjesztette be a kormány, hanem azért, mert ahogy tegnap este albizottsági ülésen kiderült, a mûvelõdési kormányzatnak halvány fogalma sincs arról, hogy mi lesz a tankerületi oktatási központok vagyonával, mi lesz az ott dolgozó munkatársakkal, hogyan kívánják megoldani a feladatot.

Ha a miniszter úr júniusban elmondta az expozéját és ez alatt az idõ alatt, mostanáig nem tudtak semmiféle döntést hozni, ezért úgy gondolom, hogy valójában ez az egész megszüntetés egy politikai döntés volt - mint ahogy ezt már elmondtam. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy közel száz munkatárs nem számít az önök szemében, több milliós vagyon nem számít az önök szemében és úgy hoznak meg egy döntést, hogy valójában a közoktatásból jelentõs vagyon kerül ki.

A másik dolog, ami miatt nem tudjuk elfogadni a szakmai érveken kívül: az elmúlt idõszakban a parlamentben számos esetben felszólaltak az ellenzéki képviselõk, hogy nincs egyeztetve a törvény. Ezt a három módosításból álló törvénytervezetet soha nem látta ilyen formában a Közoktatás-politikai Tanács, holott a '93-ban elfogadott közoktatási törvény erre kötelezte a mûvelõdési kormányzatot. Ezen kívül nem ért egyet vele a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Községi Önkormányzatok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a megyei jogú városok szövetségei, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Ezen kívül nem ért vele egyet egyetlenegy nemzetiségi önkormányzat sem, hiszen a mûvelõdési kormányzat ezt elfelejtette megküldeni nekik és elfelejtette tájékoztatni õket arról, hogy ezúttal megszûnik a regionális tanfelügyeleti rendszer a saját nemzetiségi területükön. Tehát valójában azon kívül, hogy tönkreteszi a magyarországi nemzetiségi oktatást, úgy hiszem, jelentõs mértékben nem teljesítette azt a kötelezettségét sem, hogy egyeztetni illene egy ilyen törvénytervezetet.

Nem tudunk egyetérteni a törvény tartalmi vonatkozásával sem. Én csak egyetlenegy példát szeretnék kiemelni, hiszen képviselõtársaim már elmondták. Nagyon furcsa, hogy 6-tól 16 évig a mûvelõdési kormányzat magáénak tekinti a tanulókat, hiszen a nemzeti alaptantervrõl rendelkezni kíván kormányrendelet formájában, ugyanakkor az óvodáról nem hajlandó és a 16-18 év között az érettségirõl sem hajlandó a kormány semmiféle határozatot hozni. Úgy gondolom, hogy logikátlan ez a törvénymódosítás, és nagyon sajnálom, hogy a többség elfogadta. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage