Horn Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr! (Derültség.) Elnézést kérek: Elnök Asszony! Zavarban vagyok, mert már annyiszor lefolytattuk ezt a vitát a Házban, csak most sokan vagyunk. Általában öten-hatan szoktunk éjszaka a közoktatási törvény módosító csomagja elsõ körének vitáján részt venni. Mi öten-hatan pontosan tudjuk egymás érveit. Ezeket ugyan nem akartam megismételni, de mégis azt gondolom, ha már ilyen sokan vagyunk, tiszteljük meg egymást annyira, hogy én is elmondanám, hogy az SZDSZ miért támogatta ezt a kis törvénycsomagot, az elsõ lépést, amit reményeink szerint a közeljövõben a '93-ban elfogadott közoktatási törvény egészének módosítása követ.

Ennek a kis törvénycsomagnak egyetlenegy hibáját látjuk: talán elõbb el kellett volna fogadnia a parlamentnek, jobb lett volna, ha már tavaly kormánypárti képviselõknek módunk lett volna arra, hogy azokat az ígéreteinket, amelyeket tettünk a kormányprogramban, legalább kis részben megvalósítsuk. Ez a módosító csomag egyrészt lezárja azt az áldatlan helyzetet, ami a tankerületi oktatási központok körül kialakult, lezárja azt a politikai döntést, amely '93-ban létrehozta ezeket az intézményeket: megszünteti azokat, hiszen azokra nincs szükség.

Másrészt ez a törvénycsomag a nemzeti alaptantervet magasabb szintre helyezi - ezt az elõzõekben nem hallottuk, -, amikor kormányzati szinten a kormány maga szavatolja, fogadja el a nemzeti alaptantervet, biztosítva ezzel reményeink szerint, garanciát vállalva arra, hogy a bevezetés anyagi, tárgyi, tartalmi feltételei megvalósuljanak a következõkben.

Végül, de nem utolsósorban ez a kisméretû, de nagyon jelentõs csomag biztonságosabbá teszi a magyar közoktatási rendszert, amikor a középiskolai lefelé terjeszkedést - tehát tulajdonképpen azt a folyamatot, amely a jelenlegi 14 éves korosztályt hozza egy rossz helyzetbe egy következõ iskolarendszer kialakítása érdekében -, korlátozza, illetve megállapodáshoz, önkormányzati megállapodáshoz köti. Úgy gondolom, hogy ezek olyan, nagyon lényeges és fontos lépései ennek a törvénynek, amelyek mindenképpen indokolttá tették a lehetõ legsürgõsebb elfogadását és minden szempontból beleilleszkednek abba a közoktatás-politikai változtatási folyamatba, amelyet a két kormányzó párt felvállalt magára 1994-ben a kormányprogramban. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage