Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ha már az elõbb Horn Gábor képviselõtársam elárulta, hogy nagyon kevesen szoktunk itt lenni az oktatási törvénycsomag vitáján, akkor el kell mondjam, hogy a szakképzési törvény vitáján még kevesebben voltunk, de egy 72 százalékos kormánytöbbség esetén igen furcsa, hogy ezt a szemünkre veti, holott a kormánytöbbségnek kevesebb mint egy százaléka volt jelen általában a törvény vitáján. (Zaj, moraj a kormánypártok soraiban.)

A Magyar Demokrata Fórum elfogadta a szakképzési törvény módosítását, mert valóban az eredeti '93-as tervnek megfelelõen, a gazdasági kamarák szerepét erõsítette, a felügyeleti rendszert tette rendbe, és bár tudjuk, hogy ezzel nem oldotta meg a gyakorlóhelyek kérdését, illetve az iskolán kívüli szakképzés kérdését, de valójában a szabályozási rendszer jó. Úgy gondolom, hogy ezzel nem zárult le a szakképzéssel kapcsolatos problémakör, de amit a törvény adta lehetõség biztosít, azt ezzel a törvénnyel jelen pillanatban sikerült a szaktárcának biztosítani.

Két dologra szeretném felhívni a figyelmet. A szakképzési törvény továbbra is összhangban van az 1993-ban hozott közoktatási törvénnyel - tehát a szakképzés a 16. életév után kezdõdik -, ennek megfelelõen csinálni kell majd valamit a közoktatási törvény pár pillanattal elõbb elfogadott módosításával, hiszen ott a nyolc plusz négyes szerkezetet kívánja rögzíteni, ami azt jelenti, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerülnek azok a 15-16 éves gyerekek, akik majd a szakképzési rendszerbe kerülnek.

A másik pozitívuma ennek a módosításnak, hogy a speciális szakiskolákat is bevette a szakképzési törvénybe. Ezek azok az intézménytípusok, amelyek azon gyerekek számára létesültek, akik nem tudnak a szakképzésben részt venni, esetleg fogyatékosak vagy tanulási és magatartási zavarokkal küszködnek.

Úgy gondolom, hogy mind a bizottsági vitában, mind a parlamenti vitában valóban a szakképzés lehetõségeit próbálták a kormánykoalíció képviselõi és az ellenzék képviselõi is biztosítani, és külön köszönetet kell mondjak annak a szakképzési kormányzatnak, amelyik a gyerekek érdekét tekintette, nem pedig politikai érdekeket, és az ellenzék módosító javaslatait is támogatta. Köszönjük. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage