Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a bizottság nevében reflektáljak egy-két felvetésre, bár az államtitkár asszony döntõ többségükre válaszolt.

Brúszel úr is és Ivanics úr is fölvetette az 1. pontban lévõ témával kapcsolatban, hogy az Alföld hogy kerül bele, illetve a határidõt vetette föl, az október 30-at. Úgy ítéltük meg, egyeztetve a társaság képviselõivel, hogy módjukban áll, és megfelelõ minõségû és mennyiségû tájékoztatót tudnak adni. Azért tettük ebbe a javaslatba bele, hogy a fenti célokat szolgáló központi költségvetési eszközökrõl is kapjunk tájékoztatást, mert nemcsak egy tárca ad pénzt az Alföldre - és ezen belül a Duna-Tisza közi homokhátságra -, hanem a mezõgazdaságitól kezdve, a KHVM-en keresztül az önkormányzatokig... Tehát ezeknek az egységes szerkezetben való megjelenítése szükséges, azt hiszem, hogy itt képviselõtársaim is lássák, hogy a kormány tesz-e valamit, illetve mennyi pénzeszközt biztosít az idei évben, az elkövetkezendõ években.

Az Alföld-programmal kapcsolatban: mi azért szándékoztunk megjeleníteni ezt ebben a határozati javaslatban, mert ez tagolt, tehát a Duna-Tisza közi homokhátságon túlmenõen foglalkozik külön az Alfölddel és külön a Körösök mentével - tehát ezen belül egy fejezet, ami ehhez kapcsolódik és szorosan illeszkedik ehhez.

A 3. ponttal, illetve az új 4. ponttal kapcsolatban - amit Bálint György képviselõtársam és Márfai képviselõtársam is említett - azt szeretném kihangsúlyozni, hogy ide a márciusi dátumon túlmenõleg a bizottság javasolta betenni a Duna-Tisza köze mezõgazdaságának fejlesztési elképzeléseit, pont azt, amit Bálint György képviselõtársam említett, hogy a vízszintkülönbség adott tehát ez költségnövelõ egy öntözõvíz vezetése esetében, illetve racionális mezõgazdasági elképzelés. Mindenképpen célszerû megfogalmazni hosszabb távra, és ehhez alakítani a térség vízgazdálkodását, illetve a vízpótlási elképzeléseit.

Úgy gondolom, hogy egyeztetve az elõterjesztõvel, illetve figyelembe véve az egyes tárcáknak azt a lehetõségét, hogy ilyen rövid határidõn belül - mintegy egy hónapon belül, illetve már annál rövidebb az idõ - biztosítsák, hogy az Országgyûlés elé kerüljön egy színvonalas anyag... - mivel õk ezt vállalták, én jó szívvel javaslom elfogadásra ezt az országgyûlési határozati javaslatot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage