Elnök Tartalom Következõ

               Az Országgyûlés õszi ülésszakának 13. ülésnapja
                         1995. október 16-án, hétfõn
                      (15.02 óra - Elnök: dr. Gál Zoltán
                  Jegyzõk: Boros László és dr. Kiss Róbert)

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el a helyüket. (Rövid szünet után.)

Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm jelen lévõ képviselõtársaimat és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat. Az Országgyûlés õszi ülésszakának 13. ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Boros László és dr. Kiss Róbert képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! Mindnyájan mély megrendüléssel értesültünk fõtisztelendõ Varga Bélának, protonotárius kanonoknak, politikai életünk kiemelkedõ alakjának, demokráciánk holtig hû harcosának elhunytáról.

Tisztelt Országgyûlés! Varga Béla életútja oly gazdag, hogy pályája fõbb állomásainak még egyszerû felsorolására sem vállalkozhatom. A legnehezebb háborús években igaz keresztényként küzdött a szabad, független, demokratikus Magyarországért. Segítette a lengyel menekülteket, a szövetséges hadsereg náci rabságból szökött hadifoglyait. Nevéhez fûzõdik a második világháború idején az akkori Európában egyetlen lengyel gimnázium létrehozása és mûködtetése Balatonbogláron, ahol maga is lelkészkedett. A demokratikus Magyarország újjáépítésében is kiemelkedõ szerepet játszott. Tagja volt az Ideiglenes Nemzetgyûlésnek, majd az 1945. novemberi választások után összeült Nemzetgyûlésnek, amely 1946. február 7-én elnökévé választotta. A diktatórikus fordulat elõl azonban kénytelen volt emigrálni. Távollétében megfosztották állampolgárságától, de magyarságától nem foszthatták meg. Évtizedeken át vezetõ szerepet töltött be a magyar emigráció szervezeteiben úgy, hogy semmilyen szélsõséges táborhoz nem csatlakozott.

Tisztelt Országgyûlés! A rendszerváltást követõen - mint a háború utáni rövid demokratikus korszak folytonosságának õrzõje - pályáját lezártnak tekintette, de erejéhez mérten segítette az ország békés fejlõdését. Engedjék meg, hogy a gyász perceiben idézzek a szabadon választott Országgyûlés alakuló ülésén elmondott, nagy államférfira valló szavaiból. Így beszélt: "A felszabadult Magyarország történetének új fejezete kezdõdik, nagy kérdés, hogy legyen. A magyar történelem legsúlyosabb éveiben vált becsületünkké a magyar egység, mint 1956-ban is. De most a magyar egység ne legyen felületes szólam. Hírünk a világban is függ ettõl." Majd így folytatta: "De a történelmi pillanatban hírünk a világban talán másodrendû ügy. Nem cél az, hanem következmény. Következménye annak, hogy mit tesznek a magyarok és a képviselõk ezen évekkel ezelõtt még alig elképzelhetõ történelmi helyzetben." Végezetül hadd mondjam el örök idõkre szóló intelmét. "Becsüljük meg egymást! Ne azt kérdezzük, hogy ki a magyar, ne azt vizsgáljuk, hogy ki mondja, hogy ki teszi ezt vagy mást, azt nézzük, hogy mit mond, mit tesz, mit kérdez, mit alkot".

Tisztelt Országgyûlés! Kérem, egyperces néma felállással tisztelegjünk Varga Béla emléke elõtt.

(A jelenlévõk egyperces néma felállással adóznak az elhunyt emlékének.)

Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatásként szeretném elmondani a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a mai ülés elõtt a házbizottság rendkívüli ülést tartott és úgy döntött, hogy vezetésemmel a hat frakcióvezetõvel kegyeleti bizottság alakul, amely gondoskodik Varga Béla temetésének megszervezésérõl. A kegyeleti bizottság természetesen szeretné, ha ebben részt venne Balatonboglár képviselõje és mindenki, aki közel állt Varga Bélához. A temetés elõkészületeirõl és a temetés idõpontjáról a tisztelt Országgyûlést és a magyar közvéleményt kellõ idõben tájékoztatni fogjuk.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem a díszpáholyban helyet foglaló Juszuf Raza Gilani urat, a pakisztáni nemzetgyûlés elnökét és kíséretének tagjait. (Taps. - A küldöttség tagjai felállva köszönik meg az üdvözlést.) Magyarországi megbeszéléseikhez sok sikert kívánok.

Tisztelt Országgyûlés! Megadom a szót Horn Gyula miniszterelnök úrnak.

Tartalom Következõ

Eleje Homepage