Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Nagyon örvendek, hogy napirend elõtti, rendkívüli és halaszthatatlan, országos jelentõségû ügyben a bíróságok helyzetét ecsetelve hívta fel az Országgyûlés és az ország figyelmét arra, hogy az 1996-os költségvetés elõkészítése során fokozott figyelemmel kell lenni egy önálló hatalmi ág, az igazságszolgáltatás, a bírói hatalom pozícióinak megerõsítésére.

El kell mondanom, hogy ez a megerõsítési folyamat a magyar kormányok részérõl nem újkeletû, nem ennek a kormánynak, nem az elõzõ kormánynak, hanem a korábbi kormányoknak is fontos kérdése volt.

A költségvetési tervezés adja az alapot a bíróságok anyagi függetlenségének megteremtéséhez, hiszen az ítélkezési függetlenséget éppen az e Ház falai között megszületett törvények adják.

Mégis azonban egyet kell azzal érteni, hogy akkor lehet ezeket a törvényeket minden elfogultságtól és feszültségtõl mentesen, eredményesen alkalmazni, ha az anyagi függetlenség is megteremthetõ.

Nem sorolom most fel, hogy az anyagi függetlenség megteremtése érdekében az elmúlt 14 hónap - hiszen a kérdése erre irányult -, milyen intézkedéseket milyen hatásfokkal valósított meg. Egy legutóbbi példára emlékeztetnék mindösszesen: éppen az 1996-os költségvetés elõkészítése kapcsán tartott konzultációt az igazságügy-miniszter, az Országos Bírói Tanács elnöke és a Legfelsõbb Bíróság elnöke annak érdekében, hogyan lehetne a költségvetésben 1996-ban az 1995-ös évhez képest érzékelhetõen is elmozdulni a bírói javadalmazások terén, tudva s figyelembe véve, hogy ez nem emelhetõ ki drasztikusan az egyéb szférák javadalmazási körébõl, de hogy mégis érzékelhetõen és látványosan megvalósítható legyen.

Célunk az, hogy miközben az elõzõ parlamenti ciklusban a pályára kerülés esélyeit kellett fokozni, most a pálya megtartó erejét szeretnénk fokozni. S ennek érdekében számítunk az önök javaslataira is.

Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage