Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Négy hete, a pénzügyminiszter nevét viselõ megszorító csomag bevezetésének féléves évfordulóján a Fidesz nevében szólítottam fel a kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a stabilizációs törvénycsomag Alkotmánybíróság által még meg nem semmisített részét. Mivel a kormány ez idõ alatt ilyen tárgyú törvényjavaslatot nem nyújtott be, mi, a Fidesz országgyûlési képviselõi úgy határoztunk, hogy mi magunk kezdeményezzük a csomag visszavonását.

Tisztelt Kormánypártok, kormánypárti Képviselõtársaim! Arról szeretném önöket meggyõzni, hogy a saját érdekükben és az ország érdekében támogassák a csomagot visszavonó indítványomat.

Elsõ érvem, hogy a csomagból úgyis alig maradt már valami. A megszorító törvénycsomag új magyar rekordot állított fel az egy közlönyoldalra jutó alkotmányossági elmarasztalások számában. A meg nem semmisített intézkedések között olyan horderejû szabályok maradtak meg, mint hogy a minisztériumi helyettes államtitkárok száma négyrõl ötre emelkedjék.

Második érvem, hogy nemcsak az ország polgárainak lesz jobb, hanem a kormánynak is jobb, ha a minden józan ember által szükségesnek tartott gazdasági reformlépéseket nem ennek a csomagnak a terhét továbbcipelve akarják megvalósítani. Egy, a hétvégén tartott rendezvényrõl szóló tudósítások arról szóltak, hogy az egyik kormányzópárt a jövõben a társadalom elfogadó- és tûrõképességét is figyelembe kívánja venni a további gazdasági lépések megtételekor. Ez örömteli dolog, még ha egy kicsit elkésett is.

Harmadszor: újabb zsákutca lehet az a fajta politika, amit a pénzügyminiszter képvisel. A kormánytöbbséget adó képviselõtársaim neki is üzenhetnek, hogy nem osztják azt a nézetet, amit néhány hete az egyik napilapban mondott: "Bokros leszögezte: más formában, de be fogjuk vezetni az Alkotmánybíróság által elbírált összes intézkedést."

Tisztelt Ház! A csomag hatályon kívül helyezése mindezért üzenet értékû lehet a társadalom számára. Ma már a kormánypárti képviselõk egy része is belátta, hogy felesleges volt egy csekély bevétel érdekében a társadalmat felizgatni. A gazdasági reformlépések nem a társadalom ellenében, a polgárok ellenében kell hogy történjenek. A polgárokat meg kell nyerni a gazdaságpolitikához... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.).., nem pedig sokkolni õket.

Kedves kormánypárti Képviselõtársaim! A csomag visszavonása azt bizonyíthatná, hogy önök képesek a kudarcokból tanulni - okos enged, szamár szenved.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage