Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Közel tíz hónapja annak, hogy az Alkotmánybíróság 1994 decemberében felhívta az Országgyûlést arra, hogy legkésõbb 1995. szeptember 30-áig teljesítse a szóban forgó törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági rendelkezéseket. Az Országgyûlés e feladatának a megadott idõtartam alatt nem tett eleget. Arra semmilyen biztosítékot nem látok, hogy a módosításra irányuló kormányzati javaslat hamarosan a parlament elé kerül, hiszen ez idáig még a vonatkozó jogszabálytervezet tárcaközi egyeztetése sem kezdõdött meg. Arról lehet olvasni idõnként az újságokban, hogy valamilyen szakmai anyag készült, ennek valamilyen fórumon folyik az egyeztetése.

Én mint a jogalkotói kötelezettséggel terhelt Országgyûlés tagja, törvényjavaslatommal a fenti alkotmánybírósági elõírásnak kívánok eleget tenni, és ehhez kérem az önök támogatását.

Az Alkotmánybíróság rendelkezésének nem csupán az 5/b-c pontjaival kapcsolatos jogalkotási kötelezettséget, hanem a 2., valamint a 4. pontjában írtakat is meg kívánom oldani; ugyanakkor az eltelt idõszak alatti tapasztalatokra is építve, olyan megváltoztatott és új szabályokat is tartalmaz a javaslat, amelyek a meglévõ joghézagok kiküszöbölésével, elsõsorban az ellenõrzõ testület tagjainak jogállásával a törvény végrehajtását fokozottabban biztosítja, gyorsabbá és hatékonyabbá is teszi.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Én úgy gondolom, hogy az illetékes bizottságok a javaslatot napirendre tûzési javaslattal fogják ellátni, ebben az esetben majd bõvebben meg tudom indokolni mindazon nem kevés számú, de végsõ soron konstruktív elemeit ennek a javaslatnak, amelyek az Országgyûlés mulasztását mihamarabb szeretnék pótolni.

Én azt hiszem, hogy az Országgyûlés kötelezettségének teljesítése a kormány elõterjesztése nélkül is mindannyiunknak ugyanolyan rangú és rendû kötelessége. Ehhez még egyszer kérem támogatásukat. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage