Boross Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOROSS PÉTER, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Köszönöm, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A nemzetbiztonsági bizottság tárgyalta a törvény tervezetét, és ahogy miniszter úr expozéjában errõl információt adott, egy hosszas egyeztetési eljárás után jutott arra a következtetésre, hogy a törvényt általános vitára alkalmasnak minõsítse.

Valóban az elmúlt több hónap, de különösen a szeptember hónap - miniszter úr aktív és közvetlen részvételével - egy olyan egyeztetési sorozatot jelentett, amelyben sok félreértés, félremagyarázhatóság és sok minden tisztázódott, így a törvényt jó szívvel lehet általános vitára alkalmasnak ajánlani és minõsíteni.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a bizottság legutóbbi ülésén nem merültek fel olyan kérdések, amelyek bizonyára részletesebb kifejtésre kerülnek majd az általános vitában. Nevezetesen a szervezeti kérdés körüli polémiákra utalok, figyelembe véve, hogy az elmúlt hónapokban a hazai tudomány és az e tárgyban dolgozó szakértõk részérõl nagy arányban hangzott el az az álláspont, hogy túlméretezett ez a szervezeti rendszer. Ugyanakkor a bizottság azt is mérlegelte, hogy a szervezeti rendszer esetleges átalakítása milyen bonyodalmakkal járna, és hogy késleltetné magát a törvényt. Ugyanez vonatkozik a kétharmados-nem kétharmados részekre bontásra is, amelyik technikai vonatkozásban bizony nem egyszerû problémát jelentene, bár nem precedens nélküli a Ház történetében.

Felmerült és gondolom, ez ugyancsak a vitában még részletesebben hangot kap, hogy a védelem, illetve a biztonsági ellenõrzés rendkívül kényes, sokrétû, némelykor a magánszférába behatoló tevékenységét mely szervezet hajtja végre és a szervezet milyen, vezetésében, szervezetében, személyi összetételében erre a funkcióra megnyugtató módon alkalmas-e.

S végül ugyancsak a bizottsági ülésen merült fel olyan átcsoportosítási, normaszöveg-szerkesztési és egy-két olyan kérdés, amelyek együttesen a bizottságot arra késztették, hogy ezeket véleményként majd a késõbbi vitában fenntartva, magát az elõterjesztést, a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak minõsítse és úgy hiszem, hogy saját személyemben, mint bizottsági elnöknek meg kell köszönnöm miniszter úrnak azt együttmûködést, amelyet az egyeztetés során tanúsított. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage