Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A tárgyalt törvényjavaslat a jövedéki szabályozás három ponton való olyan irányú kiigazítását kezdeményezi, amellyel a kormány is egyet tud érteni.

Megalapozottnak tartjuk azt a javaslatot, amely szerint a sörfõzdékkel szemben ugyanolyan követelmény érvényesüljön a jövedéki biztosíték minimumértéke tekintetében, mint amelyet a törvény az ugyancsak kisüzemi méretû bérfõzési tevékenység és fûszerpaprika-õrlés esetében már most is érvényesít.

Így támogatjuk a sörfõzdéktõl megkövetelt minimum ötmillió forint egymillió forintra való csökkentését.

A másik javaslat, vagyis a nagy- és kiskereskedelem különválasztására vonatkozó elõírások javasolt kiegészítése, azok bizonyos mértékû oldása életszerûbbé teszi a szabályozást, anélkül azonban, hogy a jövedéki ellenõrzés folytathatóságát, a kereskedõk ellenõrizhetõségét a változtatás veszélyeztetné. Ennek alapján ezzel a javaslattal is egyet tudunk érteni.

A törvényjavaslat harmadik eleme a zárjegyek elõállítási költségének a felhasználók általi megfizettetése. A kormány indokoltnak tartja és egyetért azzal, hogy a költségvetési kiadások csökkentésének kényszerû követelményével összefüggésben az állam szerepvállalása e teher viselése tekintetében megszûnjön.

Az induláskor néhány százmillióra becsült tétel 1995. évben már több mint 700 millió forintot tesz ki. Az áthárítással a zárjegyekkel kapcsolatos kiadás célzottan azoknál a termékköröknél jelenhet meg, amelyeket az konkrétan érint, szemben a jelenlegi helyzettel, amikor a központi költségvetés e teher viselését gyakorlatilag mintegy szétteríti a teljes adózói körre.

Fontos szempontnak tartjuk, hogy a javaslat elfogadása esetén javulhatnak azok a körülmények, amelyek a Vám- és Pénzügyõrség jövedéki munkáját, annak hatékonyabb, eredményesebb ellátását is szolgálhatják.

(17.30)

A zárjegyek térítés ellenében való hozzáférhetõsége hozzájárulhat továbbá a zárjegyekkel kapcsolatban elõforduló, az eddigi ingyenességgel is összefüggõ visszaélések visszaszorításához, a felhasználók részérõl pedig megfontoltabb rendeléseket, zárjegyigényléseket kényszerít ki, vagyis költségkímélõbb megoldásokat eredményezhet a zárjegykészletezésben. A zárjegyek elõállítási költségét végsõ soron a fogyasztóknak kell majd megfizetniük. A számítható árnövekedés nagyságrendje azonban nem tekinthetõ számottevõnek. A fogyasztói árat például a cigaretták esetében ugyanis dobozonként 50-60 fillérrel, a szeszes italoknál palackonként 80 fillérrel, 1 forinttal emelheti.

Megemlítem, hogy az 1996. évi költségvetésrõl már benyújtott törvényjavaslatban is szerepel a zárjegyek költségének áthárítása. Ez alátámasztja, hogy a kormány e kérdés rendezését fontosnak tartja. A most tárgyalt törvényjavaslat azonos tartalmú rendelkezését ebbõl következõen, illetve az elõbbiekben elmondottak alapján támogatjuk. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage