Veres János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VERES JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság október 11-ei ülésén tárgyalta meg a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló, többször módosított 1993. évi LVIII. törvény módosítására benyújtott, T/1410. számú törvényjavaslatot.

A kivételes és sürgõs eljárás keretében lefolytatott vita során a törvényjavaslat három eleme közül két kérdésben egyetértés volt a bizottság tagjai között. A sörfõzdék jövedéki biztosítékának ötmillió forintról egymillió forintra történõ csökkentését az elõterjesztés szerint, míg a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi készlet szétválasztásának szabályait enyhítõ paragrafust egy kis módosítással, mely a csak számítógépen történõ szétválasztás engedélyezését a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága hatáskörébe rendeli, lényegében vita nélkül támogattuk.

Jelentõs vita bontakozott ki azonban azon, hogy ki viselje a zárjegy elõállításának költségeit: a gyártók, illetve forgalmazók, végsõ soron a fogyasztóknak az a köre, akik e termékek vásárlói, ahogy ezt a törvényjavaslat tartalmazza, vagy a költségvetés finanszuírozza a jelenleg érvényes szabályok szerint?

A szakmai szövetségek képviselõivel együtt lezajlott heves és alapos vitát követõ szavazás során a bizottság igen szoros szavazással végül is nem támogatta azokat a módosító javaslatokat, amelyek a beterjesztett törvényjavaslatból törölni kívánták a zárjegy elõállítási költségének a gyártóra, illetve az importálóra történõ áthárítását elõíró paragrafusokat.

Tisztelt Ház! A törvényjavaslathoz beérkezett 9 módosító indítvány közül a már említett javaslatot, amely a csak számítógépen történõ szétválasztás engedélyezését a vámhivatalok helyett az országos parancsnokság hatáskörébe rendeli, a Hidasi Rezsõ és Kovács Tibor képviselõ urak által benyújtott indítvány mellett elfogadtuk Keller László képviselõ úrnak a jövedéki biztosíték igazolási határidejét 1995. október 31. helyett november 30-ban meghatározó indítványát is.

Támogatást kapott még a zárjegy módosított fogalmának törlését célzó módosító javaslat, így marad a jövedéki törvény szerinti eredeti definíció.

A Szabó Iván képviselõtársam által imént elmondott problémát tehát a bizottság a bizottság ülésén felismerte, átgondolta, s rövid szünetet követõen úgy találta, hogy a törvény a most elfogadott módosító javaslatokkal is mûködõképes, és nem okoz zavart a késõbbiek során, hogyha ilyen tartalmú törvény fogja szabályozni ezeket a kérdéseket.

Azokat a módosító indítványokat, amelyek az eredeti törvényjavaslaton túlterjeszkedtek - például a jövedéki biztosíték alóli mentesség lehetõvé tétele az adókötelezettségeiket, köztartozásaikat több éven keresztül pontosan fizetõ jövedéki alanyoknak -, a bizottság hosszú, mély szakmaiságot is tükrözõ vita után nem támogatta. Egyetértés volt a bizottságban ugyanakkor abban, hogy e kérdéskörrel a késõbbiekben célszerû foglalkozni, miután tapasztalatot szerzünk a jövedéki biztosíték rendszerének mûködésérõl.

Végül a bizottság is készített egy módosító indítványt, amely a törvényjavaslat alaki hibáit korrigálta.

Tisztelt Országgyûlés! A költségvetési és pénzügyi bizottság 13 igen, 2 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett javasolja az Országgyûlésnek, hogy a T/1410/12. számon benyújtott ajánlás I. pontjában szereplõ módosításokkal fogadja el a törvényjavaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage