Sándorffy Ottó Tartalom Elõzõ Következõ

SÁNDORFFY OTTÓ (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A képviselõi indítvány elsõ két részével tulajdonképpen egyetértünk. Amivel nem tudunk egyetérteni - és ez a különbség köztünk -, hogy ki fizeti meg a zárjegy árát. A képviselõ urak az állami feladatokat át akarják ruházni a gyártókra. Mirõl van szó?

Az állami intézmény, az adó- és pénzügyi hivatal egy igazolást ad ki zárjegy formájában, igazolja az adó befizetését, amit az ellenõrzések folyamán saját maguk ellenõriznek. Ez egy állami nyugta, amely a befizetést igazolja. Hol van a világon egy olyan állam, ahol a nyugtát meg kell fizetni?

A képviselõ urak nem indokolják meg, hogy a gyártó számára milyen gazdasági és jogi nehézséget okoz a költség módjának a felszámítása. Nincs megoldva a költség ellenõrzése. Tessék mondani, például a Pénzjegynyomda milyen költséget számol fel a zárjegyért és hol van ez szabályozva?

Tudjuk jól, hogy hamisítják a zárjegyet, s ha most egy újabb zárjegy kell, ami drágább eljárással készül, akkor újból egy drágább eljárást fogunk alkalmazni. Ezt minden esetben a gyártó fogja megfizetni. Ha harminc fillért számolok fel a gyártónak, akkor is tulajdonképpen egy forintra fog felemelkedni a költség. Volt olyan gyártó, aki azt mondta, hogy nála két forint lesz ez az összeg. Ez így inflációgerjesztõ hatású.

A mi javaslatunk az, hogy a pénzügy viselje az elõállítás, a gyártó pedig a cimke felragasztásának a költségét. Tekintettel arra, hogy a piacgazdaság irányába haladunk, a versenysemlegesség az államra és mindenkire egyelõ mértékben vonatkozik, a javaslatunk ennek a mindenki által elfogadott elvnek a gyakorlati realizálása.

A módosító indítvány sérti a versenysemlegesség elvét. Jelenlegi formájában a dohányipart kétszeresen diszkriminálja, minthogy nem vonatkozik a cigaretta importõrre, valamint a többi érintett jövedéki iparág hazai gyártóira sem. Mégha a díjfizetési kötelezettség valamennyi érintett jövedéki iparág hazai gyártójára, valamint importõrére is kiterjed, a hazai gyártót mindenképpen elõnytelen versenyhelyzetbe hozza. Az import esetén a fogyasztási adó alapja a vámérték. Minthogy az importõr költségei nem képezik az adó alapját, olyan helyzet áll elõ, hogy a hazai gyártó fogyasztási adót fizet a zárjegy- elõállítási költségek után, míg az importõr nem, így a hazai gyártású termékek esetében bevezetésre kerülõ díj árnövelõ hatása meghaladja az importált termékekét. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage