Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Egyetértünk a törvény eredeti céljaival, így egyet kell hogy értsünk ezzel a módosító javaslattal, azonban vannak kétségek, amelyek a törvény tavaszi módosításakor is több esetben felmerültek és már elõre jelezték a késõbbi kényszerû módosításokat. Sajnos ez szükségszerû, de jó volna, ha el tudnánk kerülni, mert úgy gondolom, hogy az állampolgár törvénykövetését jobban elõsegítené, ha ezeket a nagyon fontos törvényeket, amelyek gazdaságunk mûködését kell hogy biztosítsák, olyan körültekintéssel tudnánk megalkotni, olyan szférát tudnánk ebbe a törvényalkotásba bekapcsolni, hogy biztosítani tudjuk, hogy a törvény valóban mûködõképes lesz, mindenki által elfogadhatóan fog szerepet vállalni a gazdaság irányításában.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a jövedéki törvény hatálya alá helyeztük a fûszerpaprikát, és ez szintén ellentmondásokat fog a késõbbiekben szülni, például az elõttem elmondottak alapján a zárjegy megfizetésében. Annak ellenére, hogy a paprikán kívüli összes jövedéki terméknél el tudom fogadni, és támogatni lehet azt, hogy megfizesse a termelõ a zárjegyet, hiszen olyan cikkekrõl van szó, amelyeknél talán indokolni lehet, hogy kizárjuk a társadalom teherviselését ezekben az esetekben, tehát a dohány és a szeszesitalok esetében, az olajtermékeknél és különösen a fûszerpaprikánál ez megkérdõjelezendõ. Mindazonáltal szükséges volt ez a módosítás, az utolsó pillanatban történt, mert valóban súlyos gondokat okozott volna ezeknél a kis sörfõzõknél, és úgy gondolom, hogy a kiskereskedelemnek és a nagykereskedelemnek a szétválasztása, illetve egyértelmûsítése is a törvény mûködésének, mûködtetésének a javára szolgál.

Elõrebocsátom, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a törvénymódosítás elfogadását, és él azzal a lehetõséggel, hogy sajnos a gyakori módosítást most már - úgy látszik - nem tudjuk olyan gyorsan lezárni, hogy egy hosszú ideig és biztonságosan mûködõ törvény legyen ezen a területen, hiszen ha visszapillantunk az elmúlt öt évre, akkor több mint 35 jelentõs módosítás történt a törvényen. Én bízom benne, hogy ez csökkenni fog, és eljutunk egy olyan állapothoz, amikor ez a törvény a költségvetésre és az állampolgárok zsebére is úgy fog hatni, hogy ezt a társadalom képes tolerálni, elfogadni és megfelelõ biztonsággal betartani. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage