Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Elnök Asszony! Elnök Úr! Tisztelt Parlament! A környezetvédelmi bizottság a T/738. számon beadott törvényjavaslatot többszörösen megtárgyalta és azt igyekezett módosító javaslataival támogatni.

Támogattuk annak ellenére, hogy több pontban úgy ítéltük meg, vannak kifogásaink. Ennek ellenére az alkotmányosság érdekében igyekeztünk módosító javaslatainkkal elõsegíteni, hogy a törvénytervezet minél jobb legyen.

A törvénytervezethez huszonkét módosító javaslat érkezett be. Bizottságunk ebbõl nyolcat elfogadott, és maga is négy bizottsági módosító javaslattal támogatta a törvényjavaslatot.

Véleményünk részben megerõsödött abban a kérdésben is, hogy az állam mellett lehet más személy is - vagy alkalmas személyek is -, akik természetvédelmi területen esetleg képesek a természetvédelmi elõírásoknak megfelelõen helytállni. Ezt támasztja alá az is, hogy a nemzeti parkok összterülete, a védett területek, amikor még nem volt meg a '92. évi I. és II. törvény, szövetkezeti kezelésben voltak, és így a szövetkezeti kezelésben is a védettségi szint megõrizhetõ volt.

Fölhívnám a tisztelt parlament figyelmét arra, hogy a huszonkét módosító javaslaton belül a 7. pontban és a 17. pontban javasoljuk annak érdekében a módosítást - a 4. § (1) bekezdésében a tíz évrõl öt évre, illetve a 17. pontban az 5. § (2) bekezdésben az öt évrõl két évre való módosítást - annak érdekében, hogy a lehetõ legrövidebb idõn belül lezárható legyen ez a kisajátítási folyamat.

Az összefoglaló 20. pontjában a kisajátításokkal kapcsolatban támogatjuk azt, hogy a miniszter az elkövetkezendõ években számoljon be errõl a kisajátítási folyamatról.

Bizottságunk támogatja a jogbiztonság érdekében a 22. pontot is, amely a 8. §-t egy új bekezdéssel egészítené ki. Ebben elsõsorban arra hívnám föl a figyelmet, hogy akik földet szeretnének vásárolni, a földhivatalokban egy megfelelõ idõn belül, mintegy 60 napon belül az ingatlan-nyilvántartás érdekében betekinthessenek, hogy a jogbiztonság tovább nõjön.

Köszönöm szépen. A bizottság véleményét ennyiben szerettem volna kiegészíteni. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage