Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Úgyis, mint annak a Chartának egy másik aláírója - akkor még nem államtitkárként, hanem matematikusként -, szeretnék köszönetet mondani képviselõ asszonynak, hogy felhívta a figyelmet a tudományos kutatás általa is jelzett problémáira.

Szeretném képviselõ asszonyt a tekintetben megnyugtatni, hogy az OTKA és a FEFA függetlensége, önállósága nem fog megszûnni - a függetlenség és az önállóság nem ugyanaz, mint az alap elkülönített jellege.

Pártállásától függetlenül, minden pénzügyminiszter régi álma ezen alapok számának csökkentése, lehetõleg ezen alapok megszüntetése. Hiszen a pénzügyminiszterek nem szeretik, hogyha a költségvetéstõl független számos kis költségvetés is van az országban. Ez azonban nem zárja ki azt - és a kormánynak továbbra is szándéka -, hogy ezeknek az alapoknak, illetõleg ezeknek a pénzeknek az odaítélése független testületek által történjék, pályázati rendszerben.

Ami képviselõ asszonynak a másik kijelentését illeti, jelesül, hogy az ezekben az alapokban lévõ pénzösszegek aggasztóan csökkennek; ezzel szívem mélyébõl egyet tudok érteni. Engem is aggaszt a csökkenésük, de hát a más célra fordítható pénzek csökkenése is meglehetõsen aggaszt. Az OTKÁ-n kívül ugyanakkor az idén lejáró országos kiemelésû társadalomtudományi kutatások fenntartásáról döntött a kormány, határozatot hozott és a Pénzügyminisztériummal közös elõterjesztés készül ebbõl a célból; ez az alapkutatások, a társadalomtudományi alapkutatások néhány száz millióval történõ megemelését jelenti. És ugyancsak döntött a kormány a Tudománypolitikai Kollégium javaslatára egy "stratégiai és alapkutatások" címszó alatt történõ kutatás finanszírozásáról. Errõl is készül a kormányhatározat elõterjesztése, ugyancsak a Pénzügyminisztériummal együtt. Arról még nincs döntés, hogy milyen összegben, de ez is százmilliós nagyságrendû lesz. A helyzet tehát nem annyira aggasztó, bár egyetértek képviselõ asszonnyal, hogy aggasztó. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage