Latorcai János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Dobos Krisztina képviselõtársam arról szólt, hogy a felsõoktatás és a felsõoktatási kutatások ellehetetlenülnek, amennyiben az erre fordítható pénzösszegek ilyen értelemben és ilyen volumenben csökkennek, mint ahogy õ vázolta. Államtitkár úr aggasztónak minõsítette, és reményét fejezte ki, hogy ezek az ellehetetlenülések nem következnek be.

Én úgy hiszem, szólni kell ehhez kapcsolódóan egy másik, ugyancsak a tudományos kutatást szolgáló alapról: a Gazdaságfejlesztési Alapról is, amelyik az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottság úgynevezett régi nyilvántartás szerinti KMÜFA-pénzeit kezeli, hisz ezek legalább annyira fontosak az ágazati kutatások számára, azon túl, hogy jelenleg az ágazati kutatóintézetek sajnos meglehetõsen szétvert, rendezetlen állapotban vannak.

Úgy hiszem, az az 5 milliárd forint, amelyik ebben az évben ebben az alapban volt - mivel ez a centralizált alap számos más feltétel kielégítését szolgálta, akárcsak a befektetés-ösztönzést, akárcsak az idegenforgalom fejlesztését -, semmiféleképpen nem vethetõ össze az 1993-as mintegy 5 milliárd forinttal, hisz azóta valamiféle forint-leértékelõdés is végbement ebben a gazdaságban.

Nagyon remélem, hogy a kormány mindent megtesz, lehetõségeinek megfelelõen ahhoz, hogy az a bizonyos 1,5 százalékos bruttó nemzeti összterméki érték végre megjelenjen összességében kutatásfejlesztésre.

(9.10)

Ha én ezt most behatárolnám, akkor - mintegy 6000 milliárd forintos bruttó nemzeti összterméket alapul véve - legalább 90 milliárd forintra lenne ezen a téren szükség ahhoz, hogy az ország teljes gazdaságában, a kutatásfejlesztésben a szükséges fejlesztésre fordítható pénzösszegek rendelkezésre álljanak. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage