Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Egyetértve azzal, amit Dobos Krisztina képviselõ asszony elmondott napirend elõtti hozzászólásában, két szempontra szeretném felhívni a figyelmet.

Az egyik a kutatásra szánt összegek mértéke, a másik pedig az a struktúra, amiben döntenek ezekrõl az összegekrõl. A hozzánk eljuttatott, a kormány által beterjesztett költségvetés szerint a jövõ évben a kormány által javasolt összeg pusztán arra elegendõ, hogy a ma még futó kutatások befejezõdjenek, ám az OTKA vezetõi szerint új kutatások elbírálására, finanszírozására, beindítására már semmiképpen sem szolgálhatnak alapul.

Ez egy veszélyes, kockázatos állapot. Éppen ezért ezeknek az összegeknek a megemelésére teszünk javaslatot, ennek az elfogadására kérjük mind a kormányt, mind a kormánypártokat majd a költségvetés vitája során.

A másik kérdés azonban már most aktuális: az a struktúra, amiben az OTKA- pénzeket elbírálják. Itt egy alapvetõ kérdésrõl van szó: a tudomány és a politika, a tudomány és a végrehajtó hatalom közötti függetlenségrõl, e két szféra autonómiájáról. Az a struktúra, amit az Antall-kormány kialakított, illetve elkezdett kialakítani e területen, meghatározó és Európában ez a modell érvényesül. Nem engedhetjük, hogy visszájára forduljon a történelem, és a tudomány szféráját újból maga alá kényszerítse a politika vagy a végrehajtó hatalom. Ez az elkülönített állami pénzalap nem azonos a többivel, minõségében, mûködésében nem következtek be olyan hibák, amilyeneket meg lehet állapítani a többi: a munkaügy területén vagy akár a közlekedés területén elkülönített pénzalapoknál.

Ez az állami pénzalap hatékonyan és gyorsan mûködött a tudomány szolgálatában, ezért a fenntartására mindenképpen szükség van. Nemcsak technikai szempontú az a módosítás, amit most a kormány végre akar hajtani, hanem elvi. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage