Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban a különbözõ kormánynyilatkozatok egyértelmûvé teszik a kormányzati munka e téren is megnyilvánuló felelõtlenségét. Konkrétan arról van szó, hogy amikor a Horn- Kuncze kormány felállt, akkor már az ezt megelõzõ egyeztetõ tárgyalások kapcsán, majd a kormányzati programban is megjelent az az ígéret, hogy az új kormány olyan megállapodást fog kötni a Valutaalappal, amely három évre terjedõ idõszakra köttetik, rendezi a Nemzetközi Valutaalappal korábban fennálló vitás kérdéseket és ilyen módon lehetõséget nyújt a magyar gazdaság intenzív fejlesztésére.

Késõbb Horn Gyula maga is - és a pénzügyi kormányzat több tagja - módosított korábbi nyilatkozatain, és most már nem három évi megállapodásról beszélt, hanem mindössze készenléti megállapodásról. Azt ígérte, hogy készenléti megállapodást fog kötni és ennek a fontosságát is hangoztatta.

Amikor Horn Gyula az Észak-Amerikai Egyesült Államokban járt hivatalos úton, akkor a magyar parlamentben is beszámolt arról, hogy milyen eredményes tárgyalásokat folytattak a Nemzetközi Valutaalappal, mennyire megdícsérték õket azért, hogy milyen jó úton halad a magyar gazdaság, de megállapodásra ekkor sem került sor.

Ezt követõen most, amikor Bokros Lajos és Surányi György ugyancsak az USA- ba utaztak a német márkahitel-megállapodás aláírása után, akkor már olyan nyilatkozatokat tettek közzé õk is és a Nemzeti Bank különbözõ magas beosztású munkatársai, hogy itt tulajdonképpen nincs is semmiféle szükség arra, hogy mi megállapodást kössünk vagy hogy egyáltalán hitelt kapjunk, minden a lehetõ legtökéletesebb úton halad.

Most ezt követõen, néhány napra rá újból megjelent a magyar kormányzat - mármint a pénzügyi kormányzat - hivatalos politikájában az arra való utalás, hogy mégiscsak nagyon jó úton haladnak a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalásaink, hiszen várható, hogy majd a '96. évi költségvetés elfogadása után tudunk egy olyan megállapodást kötni, amely az ország gazdasága számára nélkülözhetetlen. Igen ám, csak felmerül a kérdés, hogy nem hasonlít-e már egy olyan korábbi kormányzati nyilatkozatra ez az ígéret, amikor is a Bokros- csomag elfogadásával kapcsolatban állították ugyanezt; tehát hogy azért van szükség a Bokros-csomag elfogadására, mert csak ebben az esetben lehetséges a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás.

Amint az ismeretes, a Bokros-csomagot a tisztelt Ház kormányzati oldala - az ellenzék többszöri tiltakozása, az alkotmányellenességekkel kapcsolatos figyelemfelhívása ellenére - elfogadta, de mégsem jött létre a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal.

(9.20)

Sõt egy alkalommal Horn Gyula miniszterelnök úr olyan kijelentést tett, hogy a nemzetközi pénzügyi világnak ki van szolgáltatva az õ politikája, ezért nem tudja azt a politikát folytatni, amelyet szeretne. Én úgy gondolom, ezek összességükben egyértelmûvé teszik, hogy a kormányzatnak nincs egy olyan kialakult koncepciója, amely a Nemzetközi Valutaalappal történõ tárgyalások kapcsán eredményhez vezetne. És sajnálatos módon különösképpen nincs egy olyan gazdasági programja, amelyre a Nemzetközi Valutaalap felfigyelhetne és amelyet alternatívaként fogadhatna el a kormányzat állandóan eltérõ és egymásnak ellentmondó nyilatkozataival szemben.

Ezért én kérem a kormányzatot, végre most már alakítson ki egy olyan koncepciót, amelyet szilárdan és következetesen tud képviselni a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalásain. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage