Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Azt gondolom, hogy a magyar kormánynak az IMF- fel folyó tárgyalásait tekintve a beállítás egy kicsit szerencsétlen volt, ahogyan a frakcióvezetõ úr fölvetette. Tudniillik a kormánynak önmagában nyilvánvalóan nem az a célja, hogy IMF-megállapodást kössön. A kormánynak az kell hogy a célja legyen, hogy egy sikeres stabilizációt valósítson meg. Ez az, ami igazán fontos.

És mi azt gondoljuk, hogy ha a stabilizációt sikeresen tudjuk elõrevinni, ha jók az elképzeléseink ezzel kapcsolatban, akkor jó az, ha ehhez az IMF támogatását megnyerjük. Ezért volt nagyon fontos az elmúlt több mint egy évben, hogy folyamatos konzultáció volt az IMF-fel. Azt lehet látni, hogy ez a konzultáció most már odavezetett - épp az elmúlt napokban folyó tárgyalásokon -, hogy teljesen közös platformra sikerült jutnia a magyar kormánynak és az IMF-nek a tekintetben, hogy '96-ban milyen gazdaságpolitikát célszerû Magyarországon a stabilizáció továbbvitele érdekében követni. Ilyen helyzet nem volt még az elmúlt több mint egy év alatt. Tehát most a sarokszámok tekintetében, amit a pénzügyminiszterhez írt, IMF illetékes vezetõ által aláírt levél tartalmaz, az pontosan az, amit mi mondunk: a négy százalék GDP-arányos államháztartási hiány, a kétmillió dolláros fizetésimérleg-hiány, és így tovább.

Magyarul: arról van szó, hogy ha a kormány megvalósítja mindazt, amirõl most beszél, tehát ha a parlament egy ilyen költségvetést fogad el, mint amit a kormány beterjesztett - egyensúlyi szempontból, és így tovább -, akkor az IMF kifejezte készségét, hogy ezt hajlandó támogatni. Természetesen nem önmagában az IMF pénze fontos, ezt sokszor elmondtuk, hanem arról van szó, hogy az IMF pozitív véleménye a stabilizációról jótékony hatással van a pénzvilágra. Márpedig tudjuk, hogy Magyarország a magas adósságállománya mellett igenis kell hogy figyeljen arra, hogy a nemzetközi pénzvilág mit mond róla. Tehát én azt gondolom, pontosan rendben vagyunk jelenleg az IMF-fel, semmiféle új dologra, új kezdeményezésre nincs szükség. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage