Kücsön Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

KÜCSÖN SÁNDOR, a honvédelmi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A honvédelmi bizottság 1995. október 11-ei ülésén megtárgyalta a kormány T/1299. számú törvényjavaslatát a Magyar Köztársaság 1994. évi költségvetésének végrehajtásáról.

A bizottság az elõterjesztéssel együtt tárgyalta a ma már sokszor emlegett állami számvevõszéki jelentést és a kormány erre adott válaszát, valamint azt az anyagot, amit a Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevõszék szakértõi egyeztetése után készítettek.

A törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát egészében és részleteiben is vizsgálta bizottságunk. Természetesen részleteiben kiemelten a "Honvédelmi Minisztérium" fejezetet és a Belügyminisztérium fejezetbõl a "Határõrség" címet vizsgáltuk. A bizottsági ülésen vita alapvetõen az Állami Számvevõszék megállapításai és a Pénzügyminisztérium erre adott válaszai körül folyt.

A bizottsági ülés vitájából most egyetlen részletet szeretnék kiemelni és ismertetni önökkel. Azt a sokakat érintõ és érdeklõ témát, ami a hadigondozottaknak és hadiárváknak nyújtott, megszavazott pénz körül folyt. Mindannyian tudjuk, hogy a Honvédelmi Minisztérium 10-es költségvetési címén az Országgyûlés kétmilliárd forintot hagyott jóvá a hadigondozottak és hadiárvák közalapítványának részére, amit 1994-ben nem, csak 1995-ben tudott átutalni, ugyanis mindeddig nem rendelkezett az alapítvány számlaszámmal.

E körül nagyon éles vita bontakozott ki a bizottsági ülésen és a bizottsági tagok közül többen úgy gondolták, hogy tovább vizsgálandó a pénz sorsa. Természetesen azt is tudnunk kell, hogy most már e fölött a pénz fölött a kuratórium rendelkezik.

Hadd használjam ki a parlament nyilvánosságát és hadd mondjam el, hogy a honvédelmi bizottság 1995. évi II. félévi munkatervében szerepel az, hogy a hadigondozotti szervezetek vezetõit meghallgatja, és vizsgálódik a Honvédelmi Minisztérium ez irányú tevékenységérõl. A bizottsági ülésen felvetõdött az is, hogy a bizottság munkarendjében soroljuk elõre ezt a témát és minél elõbb tárgyaljuk meg.

Végezetül hadd mondjam el, hogy a honvédelmi bizottság 17 igen és 2 nem szavazattal a '94. évi költségvetés zárszámadásáról szóló törvényjavaslatot egészében és részleteiben általános vitára alkalmasnak tartja. Hadd tegyem még hozzá azt, hogy a bizottsági ülésen részt vett az Állami Számvevõszék képviselõje, és õ azzal a véleménnyel érkezett erre az ülésre, hogy a törvényjavaslat általános vitára alkalmas. Ezt azért tartottam fontosnak kiemelni, mert már ebben a Házban többször vita alakult ki ez ügyben és többen hivatkoztak az Állami Számvevõszék képviselõjére. Sajnálom, hogy most nincs itt az Állami Számvevõszék tisztelt képviselõje és nem hallja ezeket a szavakat. (Zaj, közbeszólások: Mindjárt jön!)

Még egy dolgot kell bejelentenem: a honvédelmi bizottság kisebbségi elõadót nem állított. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage