Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök asszony, és mindjárt elnézést is kérek, hogy elsõ alkalommal, amikor szólított, még nem voltam jelen, ugyanígy elnézést kérek képviselõtársaimtól is. A jövõ héten bizottságunk kihelyezett ülést tart Komarnoban, illetve Komáromban, a szlovák partnerbizottsággal ezt elõkészítendõ a helyszínen jártam, és nem tudtam idõre visszaérni, még egyszer elnézést kérek.

Ami az 1994. évi költségvetés zárszámadását illeti, bizottságunk ezt elég hamar megtárgyalta, még akkor, amikor az Állami Számvevõszék egy olyan jelentésre alapozott, amelyet utóbb korrigált a Pénzügyminisztérium. Ezért a késõbb kiadott zárszámadásra vonatkozóan az Állami Számvevõszék akkor még nem készíthette el a maga megjegyzéseit, és a késõbbi változatban a Pénzügyminisztérium már figyelembe vette az ÁSZ korábbi állásfoglalását.

Ami a bizottság illetékességi körébe tartozik, röviden, néhány témában összefoglalható. Egyrészt a kisebbségi ügyek - itt a hazai nemzetiségi és etnikai kisebbségekrõl van szó, illetve a határon túli magyarok ügyérõl -, más oldalról pedig a kisebbségi önkormányzatok, országos és helyi önkormányzatok, az egyházügyek, illetve a menekültügy és a migrációs kérdés. Nagyjában- egészében ez az a terület, amely a bizottság kompetenciájába tartozik, és az ezzel kapcsolatos számokat vizsgáltuk meg, hasonlítottuk össze a költségvetést a zárszámadásban foglaltakkal.

Miután a pótköltségvetés ezeket a tételeket sehol nem módosította, igazán vita sem alakult ki a bizottságban arra nézve, hogy a mondott területek költségvetése valamilyen kifogás alá eshetnék. Ezért a bizottság végül is nagy többséggel - csak tartózkodások mellett - elfogadta az 1994. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot és azt általános vitára alkalmasnak találta. Ekként tette le a javaslatát az Országgyûlés asztalára. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage