Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Azért kívánok most reagálni, mert nyilván az általános vita elnapolására kerül sor, és egy hét múlva már kevesen fognak emlékezni arra, hogy mi történt itt a vezérszónoki hozzászólásokban; ezért kívánok most két percben reagálni a Gaál Gyula által elmondottakra.

Én meglehetõsen zavarónak tartom, hogyha valaki hatalmi pozícióba kerül, pláne ellenzéki szerepkörbõl, akkor egyfajta köd ereszkedik rá, rosszul hall, rosszul lát és hiperérzékenységgel reagál azokra az ellenzéki felvetésekre, amelyek a tisztelt Ház falai között történnek.

Szeretném Gaál Gyulát emlékeztetni arra, hogy én nem az õ távollétét hiányoltam a zárszámadási vitáról; én a kormány tagjainak, minisztereinek a távollétét hiányoltam. Ezt a kijelentésem sajnos most is fönn kell tartanom; egyetlenegy miniszter nincs az ülésteremben. És fölmerül bennem a kétely, hogyha mondjuk majd a Környezetvédelmi Minisztériumnak vagy éppen a Földmûvelésügyi Minisztériumnak kell reagálnia a vitában elhangzottakra, akkor az milyen módon történik meg. Hiszen sem a minisztereik, sem az államtitkáraik nincsenek jelen a Házban.

Én azt hiszem, hogy Gaál Gyulát igazából nem az zavarja, hogy a Fidesz képviselõje bent van-e vagy nincs bent a Házban; Gaál Gyulát valószínûleg az zavarja, hogy az SZDSZ álláspontja megváltozott a törvényesség megítélésének kérdésében. Míg '91-92-ben a zárszámadást nem fogadták el kisebb jogszabályi hézagok miatt, addig most ezt a zárszámadást, amely hemzseg szabálytalanságoktól, pontatlanságoktól, ezt az SZDSZ elfogadásra ajánlja.

A Fidesz magatartása ebbõl a szempontból konzisztens; mi törvénytelen törvényjavaslatot nem tudunk elfogadni és nem tudunk támogatni. És csodálkozunk azon, hogy az SZDSZ álláspontja ebben a kérdésben megváltozott. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage