Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Igen tisztelt Képviselõ Úr! Örülök, hogy ennyit foglalkozik a Nemzetközi Valutaalaphoz való viszonnyal, és egyetértek önnel, mert nagyon fontos ez a viszony.

Egyébként Bokros Lajos és Surányi György a Nemzetközi Valutaalap Közgyûlésén vett részt, nem sétafikált az amerikai fõvárosban. Eközben tárgyaltak kétoldalú alapon is a Nemzetközi Valutaalap vezetésével, s mint ahogy a sajtóból is ismert, ez a rendkívül fontos nemzetközi pénzintézet igen nagyra értékelte azokat a stabilizációs lépéseket, intézkedéseket, amelyeket a magyar kormány tett.

A másik: ugyanakkor természetesen arra biztatnak, mint minden tagállamot, amely nehéz fizetési, költségvetési helyzetben van, hogy folytassák tovább ezt a politikát. Ez a nemzetközi pénzvilág érdeke is. Ezt ön is tudja, tisztelt képviselõ úr.

De, hogy a kérdésére konkrétan válaszoljak: a magyar gazdaságnak, a magyar pénzügyeknek most pontosan arra a pénzre, hitelre nincs akut, égetõ szüksége a Valutaalaptól. Nekünk az a fontos, hogy a Nemzetközi Valutaalap - de továbbmegyek: a Világbank vagy a külföldi nyugati partnereink - támogassák, akceptálják a törekvéseinket. Ilyen folyamatos konzultáció, párbeszéd folyik a Valutaalappal. Egyébként azért nincs akut szükségünk rá, mert hiszen elegendõ devizatartalékkal rendelkezünk ahhoz, hogy ne legyenek likviditási problémáink. De továbbra is kapcsolatban akarunk lenni, mert a Nemzetközi Valutaalap értékelése, viszonya hozzánk nagyon fontos a nemzetközi pénzvilág számára. Ezt folytatjuk a jövõben is. (Taps a kormányzó párti képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage