Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Nagyon fontos kérdést vetett fel.

Hangsúlyozni szeretném, hogy ennek a kormánynak a legelsõ feladatai közé tartozott az, hogy hozzákezdjen a fegyveres erõk és rendvédelmi szervek jogviszonyáról szóló törvénytervezet elõkészítéséhez. Ez 1994 augusztusában megtörtént. Az összeállt koncepcióról, a törvénytervezet alapvetõ kérdéseirõl a Honvédelmi, valamint a Belügyminisztérium tárgyalásokat, megbeszélést folytatott az Országgyûlés honvédelmi bizottságával. Ezt követõen kezdõdött meg a részletes kimunkálás.

Ön is tudja, képviselõ úr - többi képviselõtársam talán nem -, hogy óriási terjedelmû törvénytervezetrõl van szó. Körülbelül a négyszerese ez a törvénytervezet annak, mint egyébként a köztisztviselõk jogállásáról szóló tervezet, hiszen olyan alapvetõ kérdéseket érint, mint az elõmenetel, bérezés, társadalombiztosítás és egyéb ügyek.

Több - sok - egyeztetésre került sor szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, így a szakszervezetekkel is. Legutóbb a kormány már két ülésén vitatta meg elsõ, majd második olvasatban a tervezetet, és úgy döntött, hogy még további egyeztetésre van szükség, de ezeket az egyeztetéseket e hónapban - tehát '95 októberében - be kell fejezni. Terveink szerint a hadkötelesek jogállásáról, a katonai tanintézeti oktatók, hallgatók jogállásáról szóló törvénytervezetet ezzel együtt - tehát mind a hármat -, október végéig a parlament elé terjesztjük; illetve megszületik a kormányhatározat, és azt követõen ide terjesztjük, képviselõ úr.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage