Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót.

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A lõtér hermetikus elzárását a Magyar Honvédség nem tudja biztosítani.

Amint képviselõ úr is elmondta, 251 négyzetkilométer területû a lõtér, és ennek a kerülete 194 kilométer, tehát ennek a területetnek olyan õrzését, hogy bárkit meg tudjunk akadályozni a bejutásban, a Magyar Honvédség nem tudja vállalni.

A terület nemcsak rendkívül nagy, hanem úthálózattal is rendkívül sûrûn átszelt. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy táblákat helyezzünk el, a lövészetek alkalmából van õrség is, de sajnos, azt nem tudjuk megakadályozni, hogy oda felelõtlen személyek a táblák, a felhívások ellenére bejussanak.

Ha a lõtér tûzszerészi átvizsgálását végre akarnánk hajtani, az mintegy húsz évet venne igénybe a tûzszerész zászlóaljtól, s azt gondolom, hogy ezt senki sem várhatja el tõlünk. Tény azonban az, hogy az a része a lõtérnek, amelyet a Magyar Honvédség használ, karbantartott, ott a lövészetek alkalmából visszamaradó lõszer nem található. Sajnos az is igaz, amit ön elmondott, hogy korábban a szovjet csapatok használták ennek a lõtérnek a nagyobbik részét, amelynek a teljes mentesítését nem hajtották végre, és talán emlékezetes, hogy a szovjet csapatkivonás során rendkívül nagy vita folyt az úgynevezett környezetszennyezés miatt, hiszen ez egy speciális katonai környezetszennyezés.

Éppen ezért errõl a helyrõl azt szeretném kérni - ígéretet téve, hogy megpróbáljuk a lõtér õrzését járõrszolgálatokkal erõsíteni -, hogy minden képviselõtársam segítsen abban, hogy az állampolgárok nagyobb fegyelemmel legyenek, vegyék figyelembe a tiltótáblákat. Talán elsõsorban az iskolában a gyerekek körében kellene nagyobb propagandát kifejteni, hogy ilyen tragikus baleset ne következzen be, de azt is hozzá kell tenni, nem bizonyított még, hogy milyen eszköz robbant a gyermek kezében.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage