Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hogyan teszi jóvá a kormány a háztartási tüzelõolajjal fûtõk kárára tett kormányzati intézkedéseket?

A szabaddemokrata, szocialista kormány javaslatára a pótköltségvetés elfogadásával megszûnt az egyébként valóban nem teljes megelégedésre mûködõ háztartási tüzelõolaj- utalványrendszer. Jobb megoldásra azonban a kormány erejébõl sem futotta, így 250 ezer család, amely olajjal fût, üzemanyagáron jut tüzelõolajhoz. Ennek az ára, sokan tudhatjuk, 84-88 forint körül mozog. Ez az ár fogyasztási adót, Útalap-hozzájárulást, környezetvédelmi termékdíjat és a legmagasabb mértékû, azaz huszonöt százalékos áfát is tartalmaz. Véleményünk szerint ez indokolatlan, igazságtalan, és ezért elfogadhatatlan.

A kormány által a Bokros-csomag kompenzálására szánt teljes összeg és az áremelkedés különbözete rendkívül nagy eltérést mutat. A korábbi kedvezményes ár és az új, így kialakított ár között literenként több mint 50 forint a különbség. Ez, 2-3000 literes családi fogyasztást tekintve, 100-150 ezer forint többletkiadást jelent a családoknak. Meg kívánom jegyezni, hogy ezáltal a költségvetésnek 25-35 milliárd forintos bevétele keletkezik.

Kérdezem: biztos, hogy ez az a réteg, amelyet 25-35 milliárddal kell diszkriminatív büntetéssel adóztatni?

A kompenzációra szánt csekély összeg szétosztási módja is elképesztõen meggondolatlan. Már a kidolgozáskor elkerülte a népjóléti tárca figyelmét, hogy az adott településen hányan fûtenek olajjal.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja megoldási javaslattal fordult önhöz 1995. szeptember 29-én, amire eddig választ nem kaptunk. (Az elnök poharának megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ múlására.)

Tudjuk, hogy ön elfoglalt, de a probléma súlya megköveteli, hogy ismételten megkérdezzük - nem titkoltan a megoldást sürgetve -, hogyan teszi jóvá a kormány a háztartási tüzelõolajjal fûtõk kárára tett kormányzati intézkedéseket.

Várom a válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage