Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ha jól értettem a kérdését, akkor az fõként két dologra vonatkozott. Az egyik, hogy miért van bizonyos esetekben felfüggesztve a kárpótlás, a másik, hogy mikor lesz - mert a címet kaptam csak meg -, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a földárverések újbóli kitûzése. Erre próbálok válaszolni, a többi kérdésrõl szóban beszélhetnénk, mert nem értettem.

Harminckét esetben függesztette fel a földárverési kárpótlásokat az a tárcaközi bizottság, amely kérelmek alapján induló eljárásokat folytat le a nyár óta. E kérelmek többsége az önkormányzatoktól származik, illetve más gazdálkodó szervektõl, de többsége az önkormányzatoktól.

Én jogosnak tartom, hogy az önkormányzatok azokban az esetekben, amikor a települések rendezési tervben foglalt és jelzett fejlesztéseit akadályozná a kijelölt földterületeknek a valódi árverése - és itt néhány hektárról van csak szó -, kérik az árverés felfüggesztését, hogy késõbb ne súlyos milliókért kelljen megvásárolni. Ezeket a kérelmeket többségében egy csere alapján pozitívan fogadja a bizottság, s azt gondolom, hogy az ott lévõ település és a településen élõ embereknek az érdekeit szolgálja.

A másik fajta eljárások köre arra vonatkozik, amikor a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételekkel ellentétesen sikerült a 2. számú földalapnak a kijelölése, hiába volt megelõzõ bizottsági munka - és ezeket a korrekciókat hajtják végre. Abban az esetben, amikor a határozat megszületik, aláírásra kerül, senki nem fellebbez, a kárpótlási árverésekrõl, megindításának lehetõségérõl ismét értesítjük a kárpótlási hivatalt, és azok rövidesen, néhány héten belül megismételhetõk.

Tehát az ön kérdésére az a válaszom, hogy a 32 esetbõl már több mint felénél a kárpótlási árverések idõpontjának a kihirdetése meg is történt. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage