Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdésemet az indokolja, hogy újabb jelek mutatnak arra, hogy a Pénzügyminisztériumban folyó törvényalkotói munka során a kaotikus állapotoknak köszönhetõen újabb törvénysértésekre, jogszabályok figyelmen kívül hagyására kerül sor. Mi történt? - röviden.

Az 1994. évi költségvetési zárszámadást a Pénzügyminisztérium elkészítette, majd azt véleményezésre átküldte az Állami Számvevõszéknek.

Az Állami Számvevõszék átvizsgálta a zárszámadási törvényjavaslatot, és hiányosságok sorozatát tárta fel. Ezt véleményezésre augusztus 17-én visszaküldték a Pénzügyminisztériumnak.

A hatályos számvevõszéki törvény 25. § (1) bekezdése szerint nyolc nap áll rendelkezésre a PM számára, hogy írásban észrevételt tegyen az Állami Számvevõszék jelentésére.

A Pénzügyminisztérium a nyolcnapos határidõn belül az Állami Számvevõszék többszöri érdeklõdése ellenére sem küldte át a véleményét. Ezt talán úgy is lehet értelmezni, hogy a PM helyben hagyta azokat a súlyos megállapításokat, amelyeket az Állami Számvevõszék tett a zárszámadásról.

A Pénzügyminisztérium csak októberben reagált az Állami Számvevõszék jelentésére, akkor sem arra, hanem egy tájékoztatót készített, amelyet a parlament kapott meg, az országgyûlési képviselõk számára küldték el. Joggal állapítja meg az Állami Számvevõszék elnöke, hogy rendhagyó és példa nélküli az a gyakorlat, amelyet a Pénzügyminisztérium ezzel elkezdett.

Ezek után adódnak a kérdéseim államtitkár úrhoz:

Mi az oka annak, hogy az adófizetõk pénzének elköltését vizsgáló intézmény, hivatal jelentésére a Pénzügyminisztérium nem reagált, és vajon mi az oka annak, hogy egy jogszabálysértéseket feltáró vizsgálati jelentést a Pénzügyminisztérium a mai napig nem tudott semmilyen véleménnyel ellátni? Ezekre a kérdésekre várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage