Kapronczi Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

KAPRONCZI MIHÁLY (független): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Bár a kérdésem a miniszter úrhoz szól... (Többen szóvá teszik, hogy nincs bekapcsolva a mikrofon.) Nincsen hang? Igen.

Tehát ön 1995. május 4-én tette közzé azt a miniszteri rendeletet, amelyben megszabta, hogy milyen díjat kell fizetnie annak, aki az ingatlan- nyilvántartási adatokra kíváncsi. A díjakat az adatok szolgáltatásáért kell fizetni. A rendelet szerint az adatok alatt elsõsorban a tulajdoni lapon feltüntetett adatokat kell érteni, ilyenek például a helyrajzi szám, a terület nagysága, ki az ingatlan tulajdonosa, van-e haszonélvezõje, terheli-e az ingatlant jelzálogjog, építési tilalom, eladási tilalom stb.

A mindennapi gyakorlatban a rendelet két szabálya okoz nehézséget. Az egyik szabály elõírja, hogy díjat kell fizetni a tulajdoni lapok adatairól történõ feljegyzés készítése fejében, míg a másik szabály kimondja, hogy nem kell fizetni az adatokba való egyszerû betekintésért. Bár egyszerû elolvasásra úgy tûnik, hogy nem lehet gond, mégis a földhivatalok egy részénél zavar mutatkozik abban a kérdésben, hogy mit is kell érteni a jogszabályban írt ingyenes betekintés lehetõsége alatt. Így például a fõvárosban és egyes megyékben eluralkodott az a gyakorlat, hogy a tulajdonosnak vagy ügyvédjének újabban már nem is adják kezébe a tulajdoni lapot, mert a betekintési jogot sajátos módon csak messzirõl való rálátásként értelmezik.

(15.20)

Ha a tulajdonos azért szeretne ránézni a saját tulajdoni lapjára, hogy megállapítsa: egy kérelmét elintézték-e már, akkor e ránézés elõfeltétele, hogy díjat fizessen. Közismert, hogy Budapesten a földhivatali ügyek évekig húzódnak, így az érdeklõdõ ügyfél hetente csak azt állapíthatja meg, hogy még mindig nem történt semmi az ügyében, és ezért a semmiért hetente elkérik tõle az adatszolgáltatási díjat.

Ha államtitkár úr ellátogat a földhivatalba, tapasztalni fogja, hogy a szolgáltatási díj ki van függesztve, az ingyenes betekintési lehetõség viszont nincs feltüntetve. Kérdésem: mit tesz a miniszter úr annak érdekében, hogy a rendeletben biztosított ingyenes betekintési jogot a földhivatalok a hétköznapi gyakorlatukban is ingyenes betekintési lehetõségként értelmezzék. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage