Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársam! Tisztelt Országgyûlés! Ez a rendelet, amely május 4-én lett kiadva, valóban félreérthetõ rendelkezéseket tartalmazott, és a gyakorlat sem volt egységes abban a vonatkozásban, hogy mit is értsünk feljegyzés készítésén és mit is jelentsen az, hogy betekintési jog, illetve mennyiben tarthatjuk tiszteletben az 1972. évi 31. számú törvényerejû rendeletben foglaltakat, amely az ingatlan-nyilvántartás teljes nyilvánosságát szavatolja.

Ennek érdekében 1995. október 5-én a megyei földhivatali vezetõk országos értekezletén, Jászberényben egységes utasítás és eligazítás került kiadásra, amely egyértelmûen és mindenki számára kötelezõen elõírja, miszerint a betekintés ingyenes, ezt senkitõl nem lehet megtagadni; természetesen az illetékes földhivatali személy jelenlétében, annak elkerülése érdekében, hogy esetlegesen oda illetéktelenek ne tudjanak újabb bejegyzéseket rakni. A feljegyzéskészítés változatlanul díjhoz kötött, és e feljegyzés elkészítésének meggyorsítása érdekében nemcsak a megyei, hanem a fõvárosi földhivatal területén is egy olyan eljárás került bevezetésre, amely azonnali másolat kiadását teszi lehetõvé, amiért ott helyben lehet nyugta ellenében fizetni; tehát kettévált, egyértelmûen rendezõdött a jogi helyzet.

Ha esetleg valahonnan, valamelyik képviselõtársam olyan panaszt hall vagy saját maga érzékel, hogy a betekintésért díjat kérnek, akkor szíveskedjenek azt rövid úton számomra vagy a miniszter úrnak jelezni, és akkor a megfelelõ intézkedést meg fogjuk tenni, esetlegesen személyi konzekvenciák levonása mellett is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage