Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar családok életében a télre való felkészülés a tengernyi gond közepette mindig nehéz feladatot jelentett. A Fidesz-Magyar Polgári Párt mindig érzékenyen reagált az egyes településeken egyre gyakrabban tapasztalható jelenségekre, amikor is családok ezrei maradnak bizonytalanságban, kerülnek bizonytalan helyzetbe és nélkülözik az otthon melegét.

Az elmúlt napokban Orbán Viktor képviselõtársam tett fel kérdést Székesfehérvár távhõszolgáltatásával kapcsolatban. Suchman miniszter úr megnyugtató választ adott - reméljük, intézkedése sikeres lesz.

Most Hatvan városából kaptunk riasztó híreket. A tulajdonosi szerep most más, hiszen nem többségi tulajdonú állami vállalatról van szó, hanem egy magántársaságról, amely eddig is sok kockázatot vállalt a közszolgáltatás biztosítása érdekében. Most elfogyott a türelme, hiszen az állampolgárok egy része nem fizet; valószínûleg nem tud fizetni, hiszen a reálbérek csökkentése és az energiaárak emelése - ami kiemelt kormányprogram - családok ezreit hozza lehetetlen helyzetbe. Azok is szenvednek e kollektív döntéstõl - mármint a fûtés kikapcsolásától -, akik tisztességes közmûdíj-fizetõk. Azt is tudjuk, hogy nem jobb a helyzet a víz-, a gáz-, a villamosenergia-szolgáltatás területén sem.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az ön tárcája felelõs jelenleg a távhõszolgáltatás ármegállapításáért; ön felel az energiaracionalizálási program végrehajtásáért; és valamikor az ön elõdje felelt a telepszerû többszintes lakások átgondolt, energiatakarékos energia-háztartásának kialakításáért.

Milyen intézkedéseket tervez, hogy családok ezrei ne jussanak lehetetlen helyzetbe? Milyen intézkedéseket tervez, hogy a vállalkozók kedvezõ feltétellel hitelhez jussanak szolgáltatásuk korszerûsítéséhez? Vagy e területen is eluralkodik az az elv, hogy mindenki gondoskodjon saját magáról, hogy mindenki fûtsön, ahogy tud?

Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen intézkedéseket terveznek, hogy családok ezrei ne lehetetlenüljenek el azokon a területeken, ahol az egyéni energiatakarékosságra is sort kell hogy kerítsünk? Milyen intézkedéseket várhatunk, államtitkár úr? (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage