Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm a kérdést, amelynek kapcsán rá tudok világítani a helyzetre e területen.

Elõször is azt szeretném leszögezni, hogy a távhõszolgáltatás ármegállapítása, illetve az áralkalmazás feltételeinek a megállapítása a '95. évi LVIII. törvénnyel módosított '90. évi LXXXVII. törvény értelmében az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, és az önkormányzati törvény - a '90. évi LXV. törvény - szerint az önkormányzatok feladata a közremûködés a helyi energiaszolgáltatásban, például a távhõellátásban is. Az még további vizsgálatot igényel, hogy távhõszolgáltató vállalkozó és az önkormányzat közötti szerzõdés mindenben megfelel-e a törvényi elõírásoknak.

Mindezt elõrebocsátva én arról adhatok számot a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a távhõszolgáltatás, illetve a melegvíz-szolgáltatás ilyen kollektív típusú leállítása vagy korlátozása - amelyrõl a képviselõ úr mint lehetõségrõl szól - ellentétes lenne a hatályos jogszabályokkal. Ezt a polgári törvénykönyv 387. §-a és a 388. §-a együttesen tiltja: szüneteltetni a fölhatalmazás alapján született kormányrendelet alapján a szolgáltatást csak akkor lehet, ha a fogyasztó a díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget. Fogyasztó az, aki a szolgáltatást igénybe veszi, és ezen jogszabály alapján az a fogyasztó, aki fizet, nem szenvedhet amiatt, aki nem fizet.

Ebben az esetben, Hatvan esetében a szolgáltatás szüneteltetése azért is furcsa lenne, mert a Tigáz Rt. az érintett cégnek, annak ellenére, hogy õ nem fizet a Tigáz Rt.-nek rendesen, mégis rendszeresen szolgáltatja a gázt. A hosszabb távú megoldást egyrészt mûszaki intézkedések biztosíthatják. Az 1 milliárd márkás német hitelbõl 90 millió márkát kívánunk panellakások fûtésének mûszaki korszerûsítésére fordítani... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.).., másrészt pedig ilyen a készülõ törvény várható, remélhetõ országgyûlési jóváhagyása.

Köszönöm a figyelmet, és kérem a képviselõ urat és az Országgyûlést, hogy válaszomat fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage