Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Elnök asszony, köszönöm a szót. Kedves Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Épp egy hete hangzott el az az interpellációm, amelyben kifogásoltam, hogy az 1992. évi II. törvény 25. §- ának (4) bekezdését miért nem tartja be az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal, miért árverezi el az önkormányzatok tulajdonát képezõ földeket. Miniszter úr, úgy látszik, zokon vette, hogy föl mertem tenni ezt a kérdést, mert nagyon röviden azt mondta, hogy ilyen eset nincs - mint Könyves Kálmán mondta a boszorkányokról, hogy nincsenek, szó se essék róluk.

Én vettem a bátorságot, képviselõtársaim; bár az interpellációm címét nem olvasták föl, de az négy és fél gépelt oldalon keresztül tartalmazza csak azon szövetkezetek nevét, ahol ilyen földeket elárvereztek. Hát ami nincs - az a valóságban van! Kénytelen voltam tehát a mai nappal ismét visszajönni a tisztelt Ház elé, mert a múltkori interpellációt is csak 57 százalékban fogadta el a Ház, tudniillik tudják az egyéni képviselõk, hogy ami a miniszter úr szerint nincs, az a valóságban sajnos igenis van.

Lehetett volna azt mondani, hogy jogszabály-értelmezési különbség van közöttünk, és én készültem erre. S hadd mondjam el a tisztelt Háznak, hogy amikor ezt a szöveget kodifikálták 1993-ban, akkor a következõk hangzottak el, hogy a törvény értelmezésérõl - bár Csiha Judit szerint én jól ismerem a kárpótlási törvényeket - mégse az én olvasatom legyen a döntõ. Azt mondta az illetõ: "Az én olvasatom szerint a mezõgazdasági bizottság javaslata a következõt jelenti: a kárpótlási árveréseknek végsõ határidõt szab, mégpedig az elsõ szakaszában tulajdonképpen a szövetkezetek ingyenes használatában levõ állami tulajdonú földekre." Utána azt mondja a szónok: "Egyetértek azzal, hogy törvényben meghatározott határidõ vessen véget a kárpótlás károsan elhúzódó folyamatocskájának, és e határidõ után a szövetkezetek ingyenes, határidõ nélküli mûvelésében lévõ földterületek kerüljenek önkormányzati tulajdonba." Ezt tartalmazta a törvény; 1994. május 31-e volt az a határidõ, hogy fejezõdjön be ez a "kárpótlásocska", és az önkormányzatok kapják meg a földjeiket. El is fogadta a tisztelt Ház ezt a javaslatot. A határidõt késõbb módosította, mert az elõször december volt.

Aki mondotta ezeket és akinek a jogértelmezése szerint ez a törvény ezt tartalmazta, igen tisztelt képviselõtársaim, dr. Lakos László úr volt, a Magyar Szocialista Párt akkori képviselõje, jelenleg a Földmûvelésügyi Minisztérium minisztere, az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal felügyeletét ellátó miniszter.

Tisztelettel kérdem: megváltozott azóta a véleménye? (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage